ГЕРБ дава мораториума на Конституционния съд в понеделник

ГЕРБ дава мораториума на Конституционния съд в понеделник


В понеделник в 9 часа ГЕРБ ще внесе искане в Конституционния съд (КС) за тълкувателно решение и обявяване на противоконституционност на мораториума, с който парламентът върза ръцете на правителството в оставка. Вчера депутатите забраниха на Министерски съвет и министерствата да възлагат концесии, да променят ръководствата на дружества и болници, да правят разпоредителни сделки и т.н.

Малко след това ГЕРБ анонсира намерението да сезира КС, а днес следобед то бе потвърдено на брифинг от председателя на парламентарната група на партията Десислава Атанасова.

„Ще питаме КС допустимо ли е с решение Народното събрание да отнема и да ограничава правомощия на Министерския съвет и други държавни органи, които изпълняват функция съгласно българската конституция и българските закони“, заяви тя. И добави полуиронично: „Считаме, че вече има такава съдебна практика, но вероятно на юристите в Народното събрание от партиите на промяната отново тя трябва да им се напомни“. Визираната от нея практика касае решение на КС от 2014 г. по отношение на мораториуми от парламента, засятащи неопределен кръг лица и спираащи действието на закони. 

„Въпросното решение на Народното събрание рязко противоречие на конституцията, нарушавайки разделението на властите. Де факто се ограничава дейността на Министерски съвет, но и на всеки орган, чийто функции са отредени с конституцията или закон“, добави и вицепремиерът Екатерина Захариева. Тя обясни още, че се ограничават и действия в съдебната система, в президентството и други институции. „За три дни това събрание прие няколко противоконституционни решения“, каза Захариева.

ГЕРБ също така ще поиска оставката на Мая Манолова като председател на комисията по ревизията на управлението, като от партията ще настояват това решение да се гласува по-скоро в пленарната зала, обяви от своя страна Тома Биков. „Причините за това са тежка неадекватност, невъзможност да изпълнява задълженията си“, добави той.

Искането за оставката е факт, след като енергийният министър в оставка Теменужка Петкова обяви, че днес Манолова, в качеството си на председател на парламентарната комисия, е нахлула в „Булгартрансгаз“, придружена от няколко народни представители, членове на комисията.

Според Дани Каназирева пък Манолова е злоупотребила с мястото си на председател на временната комисия, за да „извлече евтин политически дивидент“. „Превърна държавното дружество в цирк. Тази жена, заедно с така наречените „нови лица“, ежедневно хвърлят държавата в хаос“, заяви Каназирева.

Още по темата