Задава се дебат за задължителната ваксинация и в България

Задава се дебат за задължителната ваксинация и в България


Засилват се предупрежденията на специалисти за четвърта вълна на коронавируса, заради т.нар. вариант „Делта“, засечен първо в Индия. Затягането на мерките в редица европейски страни са на път да отворят дебат „за“ или „против“ задължителната ваксинация. Най-много се коментира решението на френския парламент, който прие закон, предвиждащ задължителни ваксинации срещу COVID-19 за здравните работници, както и налагащ ограничения за посещаване на редица обществени места, ако не си ваксиниран или снабден с актуален отрицателен PCR тест.

Най-остър в коментара си против задължителната ваксинация, дори на медицински лица, бе доц. Атанас Мангъров. „Аз не съм анти-ваксър, но COVID ваксините са скоро разработени и много важен момент е, че трябва да се подпише информирано съгласие при имунизация. Т.е. фирмата производител се освобождава от отговорност. Това е притеснителното, а задължителното ваксиниране е фашизъм“, посочи той в телевизионно интервю. Мангъров бе категоричен, че ако ваксинацията стане задължителна, ще е първият излязъл да протестира.

Според адвоката по медицинско право д-р Мария Петрова на този етап, както е формирано законодателството, не можем да въведем задължителната ваксинацията, тъй като ваксините срещу COVID-19 все още са вписани като препоръчителни. За нея на този етап подобни мерки не са необходими. Според нея упражняването на определена професия не трябва да се явява предпоставка за определени групи.

„Ако лекарите в България не искат да се ваксинират или са резистентни към тази идея, то трябва да си зададем въпроса, първо – за тяхното образование, второ – за информационната кампания. Това ли е начинът да постигнем необходимите мерки, защото с рестрикции по-вероятно е тези хора да откажат да работят”, смята д-р Петрова.

Д-р Момчил Баев също изрази мнение в подкрепа на стимулиращи мерки, отколкото рестриктивни.

„Историята е показала, че такива мерки не се приемат добре, предизвикват негативни реакции и нажежават напрежение в обществото, от каквото нямаме нужда. Друго, което е важно да се отбележи, е, че ваксинационните паспорти и други рестрикции не са нови в историята. Такива се познават още от времето, когато е върлувала едра шарка”, сподели той пред NOVA телевизия.

Проф. Мира Кожухарова акцентира, че крайно недостатъчно медици у нас са се ваксинирали. „Трябва да се вземат мерки с оглед на предстоящата вълна. Имаш контакти с пациенти, но още по-лошото е, ако ги заразиш. Човекът, който почти си излекувал, и вземе, че умре заради теб. Това е непростимо“, смята Кожухарова.

На въпрос дали ваксинацията трябва да стане задължителна за някои групи от хора, Кожухарова смята, че засега няма такъв план у нас.

„Май всички западни демокрации минават през това да въведат задължителна ваксинация, но министърът е твърдо убеден, че хората трябва да вземат разумно решение самостоятелно. Разбира се, епидемиолозите сме на друго мнение, но допускам, че той е прав“, каза Кожухарова.

Според нея следващата вълна на коронавируса у нас няма да бъде по-коварна от предходните, но е важно всеки да се ваксинира – по-добре рано, отколкото късно.

Още в понеделник пулмологът и депутат от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев предупреди, че вероятността за нова COVID вълна от септември и то с „Делта“ варианта е 90%.

„Неприятното в случая е, че голяма част от населението е незащитена. Постоянно се говори колко хора са преболедували, но няма официални цифри за това. Официално знаем колко хора са ваксинирани, а тази цифра е много ниска – тя е най-ниската в Европа и доста под средната за света“, коментира специалистът.

Според последните данни 965 567 души са с две дози ваксина срещу COVID у нас. Това означава, че около 85% от българите не са ваксинирани. За сравнение – около половината от населението в Европа е със завършен ваксинационен цикъл.

Още по темата