Турция е одобрила плановете за строителство на „Канал

Турция е одобрила плановете за строителство на „Канал


Проектът за строителство на новия канал, на 100 км западно от Истанбул, за първи път беше анонсиран от Ердоган преди изборите през 2011 година.

Турският министър на околната среда и градоустройството Мурат Курум съобщи, че страната му е одобрила плановете за строителството на  „Канал Истанбул“, съобщава Ройтерс. Този проект трябва да стане новата плавателна артерия, която ще съединява Черно и Мраморно море. 
„Ние одобрихме плановете за строителство на канала „Истанбул“ след като проучихме всички въпроси и възражения. Ние бързо ще предприемем стъпки за изграждането му, така че каналът да служи за благото на нашия град“, е написал министър Курум на своята страница в Twitter.

Турция планираше да пристъпи към строителството на новия канал, с дължина 51 км, още през 2018 година. Приблизителната стойност на проекта е 10 млрд. доолара. Завършването му се планира за 2023 година, за 100-годишният юбилей от основаването на Република Турция.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган по-рано неведнъж заявяваше, че „в скоро време ще бъде проведен търг на строителството на канала „Истанбул“, който ще минава паралелно на Босфора. Турската опозиция, в лицето на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, се изказва  против този проект и призовава да се  проведе референдум за изграждането му.

Проектът за строителство на новия канал, на 100 км западно от Истанбул, за първи път беше анонсиран от Ердоган преди изборите през 2011 година. Предполага се, че през канала ще могат да преминават по около 160 кораба на ден, включително и танкери с товароподемност до 300 хил. тона. В момента през Босфора преминават 53 хил. кораба годишно.

В своя коментар Ройтерс отбелязва, че мащабният проект е критикуван заради цената и отражението му върху околната среда. 

Проливът Босфор е един от най-труднопроходимите проливи в света заради интензивното движение на преминаващи кораби, фериботи, малки съдове, течение до 6 възела и резки изменения на времето през есенно-зимния период. Много корабопритежатели препоръчват на капитаните да използват лоцмани за преминаване през Босфора. Дълбочината в средата на протока варира от 36 до 124 метра.

 

Босфора

(на турски: İstanbul Boğazı – Истанбул Боазъ) е естественият проток, който в момента свързва Мраморна и Черно море и разделя европейската част на Турция (Румелия) от азиатската (Анадола).

Намира се във Вилает Истанбул. Бреговете му са гъсто населени: от двете му страни е разположен мегаполисът  Истанбул, други селища от вилаета, множество вили и места за отдих, пристанища и предприятия.

Името на протока идва от гръцкото Боспорос – Пътят на юницата, Говежди брод]. Според легендата, спасилата се от магията красавица Ио, любовница на Зевс, превърната в юница (крава) от Хера, възвърнала човешкия си образ веднага щом избягала от Азия и минала в Европа (в древността това е басейнът на река Марица – Еврос), а самият проток, разделящ двата континента, бил наречен Пътят на юницата – Боспорос. 

Още по темата