Откриване на рафтинг сезона – екипировка и условия

Откриване на рафтинг сезона – екипировка и условия

Рафтингът е сред екстремните спортове, който привлича все повече почитатели към редиците си. По традиция рафтинг сезонът се открива с началото на март и е с продължителност до края на октомври. Причините за това са, че в този период от годината природата предоставя отлични условия за практикуването му – реките са пълноводни и буйни, а именно в това се крие чарът му.

Интересът към рафтинга в България расте с всяка изминала година. Затова решихме да подготвим желаещите да се впуснат в това приключение. Каква е нужната екипировка и какви са условията за практикуването му? Тук обобщаваме най-важните неща, които трябва да знаете, за да се насладите на изживяването пълноценно.

Рафтинг България – каква екипировка ми е нужна?

Практикуването на рафтинг спорта изисква наличието на специална екипировка – каска, костюм, обувки и жилетка. В общия случай тя се осигурява от организатора на рафтинг спускането. Въпреки това, от ваша страна се изисква да осигурите определен набор от принадлежности за вашия комфорт.

Подгответе си хавлиена кърпа, чехли, джапанки или аква обувки, ако имате под ръка. Последните е важно да ви бъдат удобни, а и да са с достатъчно дебела подметка, за да се чувствате комфортно, ходейки по брега на реката. Вземете си още чорапи, бански костюм, синтетична тениска или термобельо, ако имате на разположение. Ако сте от хората, които се страхуват да не настинат, а и за максимален комфорт след рафтинг сесията, добра идея е да си вземете още един чифт дрехи.

Осигурявайки изброените дотук дрехи и аксесоари, практически имате налице задължителния минимум, с който следва да разполагате. Можете да бъдете сигурни, че ще се насладите максимално на предстоящото вълнуващо изживяване.

рафтинг в българия

Рафтинг спускане – какво още трябва да знам?

Рафтингът е спорт, който може да се практикува самостоятелно или групово. При самостоятелно спускане се изисква много добра подготовка, солиден опит и както стана ясно – специална екипировка. Ако планирате да се занимавате активно с този спорт, покупката ѝ ще е неизбежна.

В случай че ви предстои спускане за първи път и го правите просто за удоволствие, за предпочитане е да бъде групово. Организирани рафтинг спускания се провеждат от различни фирми и клубове, които разполагат с обучени инструктори. Те предоставят цялото необходимо оборудване, а вие само се наслаждавате на емоцията.

Ако искате да “яхнете дивата река”, дори не е нужо да умеете да плувате. Безопасността ви е гарантирана, нужно е само да спазвате стриктно указанията на инструктора. Всички на рафтинг сала задължително са облечени с висококачествени спасителни жилетки. Дори и да се случи така, че да се преобърнете и да паднете в реката, всички ще останат над водата. С две думи, можете да бъдете сигурни, че практикуването на рафтинга е напълно безопасно, когато се изпълнява под ръководството от специалист.

Рафтинг изживяването със сигурност ще ви донесе много положителни емоции и ще ви зареди с голяма доза енергия. Още повече, че можете да споделите емоцията със своето семейство и/или приятели. На рафтинг сала могат да се качат между 4 и 7 души.

Още по темата