От какво се получават стрии и как да се справим с тях?

От какво се получават стрии и как да се справим с тях?

Макар че се срещат при 90% от бременните жени и ги имат 70% от момичетата в тийнейджърска възраст, стриите не са само женски проблем. Стрии имат и около 40% от момчетата в пубертета, а и немалко мъже. Да се води борба със стриите е трудно, но не и невъзможно.

Защо се появяват стрии?

Характерно за стриите е, че наподобяват атрофични белези и имат линеен характер. Появата им става в резултат на силно разтягане на кожата след рязко отслабване или напълняване, при бърз растеж или прекалено изпъване на съединителната тъкан, осигуряваща еластичността на кожата. При разкъсване на еластичните влакна двата им края се отдалечават и се образуват стрии. Повишеното количество на стероидните хормони също влияе на клетките, образуващи колаген и еластин.

При образуването на стрии кожата отначало придобива розов цвят и става много тънка. Скоро след това се забелязват фини линии с розов или лилав цвят. След време те изсветляват, като или побеляват, или се изравняват с цвета на кожата.

Стриите при жените са предимно в областта на корема, бедрата и паласките, а при мъжете – по корема, в горната част на ръцете и в предмишниците.

Като най-чести причини за поява на стрии могат да се посочат:

Бременност

Стрии се появяват при почти всички бременни жени. Обичайната им поява е между 4-6 месец, когато поради интензивния растеж на бебето става изпъване на кожата на корема. Съединителната тъкан отслабва и поради високите нива на хормони.

Гърдите също са склонни към образуването на стрии, защото се уголемяват, подготвяйки се за кърмене.

Пубертет

Юношите получават стрии, когато преминават през период на бърз растеж. Причината се дължи на хормоналните промени, най-вече на повишеното количество стероиди, което намалява еластичността на съединителната тъкан. В този възрастов период появата на стриите е по горната част на ръцете, бедрата, гърдите и дупето.

При момчетата и момичетата, които тренират, и при страдащите от затлъстяване често явление е образуването на стрии. Рисков фактор са също оралните контрацептиви заради големите количества естроген.

Резки отклонения в теглото

Образуването на стрии става предимно при рязко отслабване или качване на килограми, случващо се обикновено по време на пубертета. Бързото отслабване след бременност, употреба на хранителни добавки и др. са също рискови фактори.

Покачване на мускулна маса

При продължителни и интензивни тренировки започват да се късат нишките на колагена и еластина, което провокира образуването на стрии. Най-засегнатите области, особено след активни спортни занимания, са седалището, горната част на ръцете и раменете.

Как да се справим със стриите?

При вече получени стрии, за да ги премахнете, може да използвате методи като:

Балансиран хранителен режим

Важно е да се храните с продукти, съдържащи витамини В и Е, хром и йод. Подходящи са ядките, черният дроб, рибата, бобовите растения, зеленчуците, авокадото и др.

Умерени тренировки

Старайте се да не прекалявате с интензивните тренировки, за да не преразтегнете кожата и да се получат стрии.

Грижа за кожата

Със сухо четкане с четка от естествен косъм ще отстраните мъртвите кожни клетки, а масажът стимулира лимфната система, за да премахне токсините, в резултат на което се редуцира целулитът.

Хидратиране

Хидратацията на кожата е важна, за да се поддържа еластична. Пиенето на вода е индивидуално, но общоприетата норма е 30 мл на кг дневно.

Премахване с лазер

Иновативен начин за ефикасно премахване на стрии е използването на комбинация от два метода: лазерен и инжекционен.

Чрез лазера Palomar Max стриите се третират с два диапазона на вълната за по-добро загряване на участъка. Процедурата е неинвазивна, а лечението е безопасно и с минимален възстановителен период.

По време или след него може да се приложи и инжекционната технология Magelan PRP. Тя е базирана на инжектирането на собствена кръвна плазма на мястото с червени линии. Кожата се регенерира, заздравява и подмладява, като след нея няма странични ефекти или алергични реакции.

Редовните грижи за кожата и здравословният начин на живот ще предотвратят риска от образуването на стрии, а при появата им, по-ранното лечение с помощта на специалист ще доведе до по-добри резултати.

Още по темата