След консултациите: Президентът не потвърди 28 март за дата на вота

След консултациите: Президентът не потвърди 28 март за дата на вота

Президентът Румен Радев не потвърди първата анонсирана от него дата на парламентарния вот – 28 март. Това стана ясно след консултациите му с представителите на здравните власти у нас.
Радев поиска план за действие с оглед на епидемията, за да насрочи дата, съобразена със здравното обезопасяване на вота. Представителите на здравното министерство и на щаба за борба със заразата пък отказаха с аргумента, че не могат насляпо да излязат с такъв протокол без да знаят кой е денят, в който ще упражним правото си на глас. Вицепрезидентът Илияна Йотова пък обобщи, че разговорът на едните и другите е заприличал на спора за „яйцето и кокошката“.
Стана ясно, че масовата ваксинация изобщо няма да е приключила към 28 март, от което се интересуваше държавният глава.
Румен Радев попита по колко българи на ден можем да ваксинираме при пълна мобилизация на здравната система, а здравният министър му разясни, че при наличие на заявените доставки от ваксини само джипитата ще могат да ваксинират по 135 000 българи на ден. Всеки личен лекар от общо 4500 може да постави ваксината на около 30 пациенти, разясни проф. Костадин Ангелов, като допълни, че отделно от това има готовност за разкриване на 45 мобилни пункта от РЗИ-та. Няма да спира и ваксинацията в лечебните заведения.
До началото на февруари ще бъдат ваксинирани около 50 хил. българи с получените и планирани за доставка около 100 000 дози, разясниха от здравния щаб на президента с уговорката, че това е по предварителен график. Договорените дози пък от третата ваксина, която още няма разрешение, са няколко милиона, отговориха на въпросите на Радев здравните власти.
Костадин Ангелов обаче не се ангажира с точна прогноза за броя на болните и ваксинираните към март месец, тъй като има много неизвестни, свързани с доставките на ваксини и с епидемичната ситуация в страната към момента на вота. Непрекъснато се променят и датите на доставките, както днес е станало ясно, че се отлага с една седмица, за 12 януари, разрешението на ЕК за втората договорена ваксина в страните от ЕС.
Не е ясно още и дали ще се запази тенденцията за намаляване на заболелите, очаква се и увеличение на заразените след изминалите новогодишни празници.
„Повече от 2 месеца всички ние работим с хоризонта, който вие неофициално очертахте – 28 март. Всички здравни власти се готвим да проведем изборите на тази дата. Изработваме протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация – как гласуват българските граждани безопасно и тези, които са под карантина“, каза министърът.
За гласуването на лицата под карантина се разглеждат различни варианти, мисли се и какви промени да бъдат направени, така че да не се нарушава законът. Костадин Ангелов посочи, че в Румъния са обикаляли с мобилни урни по домовете.
„Обмисля се премахване на карантината за час-два, гласуване по списъци на карантинираните“, загатна и държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, но отново с уговорката, че не е ясна каква ще е ситуацията със заболяемостта към момента на изборите.
Според Кунчев по-притеснителни са двата нови щама.
Той добави, че в секциите ще се спазват обичайните противоепидемични мерки – носене на маски, дезинфекция, недопускане на много хора в затворено помещение./ Dariknews.bg

Още по темата