Дебатът за нова конституция стана истеричен, смята Николай Младенов

Дебатът за нова конституция стана истеричен, смята Николай Младенов


Дебатът за нова конституция стана истеричен. Това заяви пред Нова телевизия Николай Младенов, спряган за нов премиер на България на експертно правителство в рамките на този парламент, след като Бойко Борисов подаде оставка. Той e бивш военен и външен министър, специален координатор за Близкоизточния мирен процес към ООН. „Не искам политическата криза да стане междуинституционална”, категоричен е Младенов.

„В България хората имат много неща, заради които да протестират като бедността и корупцията. Кризата не трябва да се превръща в институционална криза. Кризата навсякъде е много сериозна. Трябва да има рестарт на политическата система на България. Имаме нужда от много сериозен институционален дебат, където всички страни се чуват. Позициите трябва да бъдат формулирани много ясно от всяка политическа партия”, коментира Николай Младенов.

Той посочи, че се е запознал с позицията на ГЕРБ за промени в Конституцията, но не е участвал в писането им. „Според мен трябва да има много по-радикални промени. Трябва да се напише преамбюл на Конституцията, който да отразява вижданията и мечтите ни. Виждаме предложенията на ГЕРБ, но искам да чуя и вижданията на другите политически партии. Не разбирам обаче подходът им за искане на оставка, без да кажат какви са предлаганите от тях промени“, заяви още Младенов.

Попитан дали е време за промяна на Конституцията точно сега, Младенов заяви, че всички трябва да се възползват от това, че темата е влязла в обществения дебат. „Ако обаче тя бъде пропиляна – не е ясно кога ще се появи пак такава възможност. Имаме шанс да погледнем дългосрочно накъде искаме да отидем“, смята още той.

„За мен има нужда от по-радикални промени. Трябва да се погледне по-сериозно и към парламента – не само към намаляването на броя на депутатите. Например не трябва ли министрите първо да бъдат избирани за депутати”, предложи Младенов.  Той отбеляза, че трябва да се погледне функционирането на цялата съдебна система.

„Ако наистина искаме рестарт на политическата система, който да промени българския парламентаризъм, съдебната система и функционирането на институциите, има нужда от много сериозен конституционен дебат”, допълни Николай Младенов. По думите му този дебат е закъснял, но той трябва да се състои в спокойна среда, в която всички мнения се чуват. 

На въпрос дали е изход оставката на Борисов  от политическата криза в страната, той заяви, че не е.

„Изходът от политическата криза е един спокоен диалог. Ако го започнем сега, той може да отиде и по-натам във времето. Инстинктивно всеки българин знае какво иска да се промени в нашата страна. Нека да го има този диалог. Моят апел е всички да седнат на масата и да поговорят за бъдещето на България, но това трябва да се случи спокойно, ако не – политическата криза ще продължи. Надявам се президентът и премиерът да могат да седнат на една маса, защото иначе ще продължи и ще се задълбочи институционалната криза“, обясни още Младенов. По думите му един от уроците, които е научил от това да е в управлението и в опозицията е, че много лесно се дава акъл отстрани.

Що се отнася до протестът пред Румънското посолство, при който бе изпочупена една кола, той заяви, че продължава да вярва, че българското общество има сериозна степен на разум и на толерантност. „Гледката на хора, които трошат колата на една жена с две плачещи деца вътре е грозна гледка. Българската политическа култура не обича черепи, ковчези и кости“, категоричен е Младенов.

Попитан дали имаме имиджов проблем заради протестите, той заяви, че това не изглежда добре и подкопава доверието в институциите ни. „Това се променя много лесно, когато нещата в страната ни се успокоят“, смята още той.

„Влизаме в много труден икономически период, не искам политическата криза, която имаме в момента, да се превърне в междуинституционална”, подчерта още Младенов. Рискът обаче от такава криза бил изключително реален.

Още по темата