Неделчо Неделчев оглави Общинска банка

Неделчо Неделчев оглави Общинска банка


Бившият главен изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка Неделчо Неделчев стана изпълнителен директор на Общинска банка. Лицензът от БНБ е издаден на 21 април, извършено е и съответното вписване в Търговския регистър. На 10 май Неделчев каза пред „Банкеръ“, че това е вторият му работен ден в банката. Неговата заявка бе, че ще продължи да работи за добрите финансови резултати на банката, както и за въвеждане на повече дигитални услуги.

Неделчо Неделчев напусна ПИБ през март 2020 година и бе наследен на поста от Никола Бакалов. Неделчев имаше водеща роля в редица значими за банката проекти от 2017 г. насам, а през периода 2007 – 2012 г. бе член и на Надзорния съвет на Първа инвестиционна банка. През 2013 г. Неделчев ръководи успешно проекта за придобиването на „Юнионбанк” ЕАД, а след това беше член на Надзорния съвет на същата до вливането й във Fibank.

В Общинска банка Неделчев наследява на поста изпълнителен директор Ангел Геков, който ръководеше банката след приватизацията й през 2018 година. За „Банкеръ“ Геков каза, че вече от няколко дни е вкъщи и си почива. Той сподели, че е искал да напусне позицията още миналата година, тъй като е преподредил приоритетите си. 

Лихтенщайнският фонд „Новито Опортюнитис“ придоби 67.65% от капитала на Общинска банка през 2018г., а парите по сделката дойдоха от българската фирма „Инса Ойл“, владение на бизнесмена Георги Самуилов. Разбра се, че „Инса Ойл“ притежава акции без право на глас от капитала на „Новито Опортюнитис“. Тяхното придобиване бе с цел „Инса Ойл“ да прехвърли сумата от около 46 млн. лв. на лихтенщайнския фонд и с тях купувачът на банката да плати на Столичния общински съвет, който до онзи момент бе мажоритарен собственик на банката. Към днешна дата „Новито Опортюнитиис Фонд АГмвК “ притежава 95.50% от Общинска банка, а останалият дял е разпределен между общински фирми и търговски дружества (с 3.22% дял) и 16 общини с 1.28% дял.

В управлението на Общинска банка са още Борислав Чиликов – член на УС и изпълнителен директор, както и членовете на управителния съвет Тодор Ванев, Владимир Котларски и Ивайло Иванов. От думите на Неделчо Неделчев стана ясно, че на този етап не се предвиждат други промени в борда. В Надзорния съвет остават Стефан Ненов, Здравко Гъргаров и Спас Димитров.

Към края на първото тримесечие на 2021 г. активите на Общинска банка са в размер на 2.211 млрд. лева. Банката отчита загуба в размер на 2.867 млн. лева в сравнение с 9 млн. лв. печалба в края на миналата година. Общо собственият капитал на банката е 117.55 млн. лева.

В банковата класация на „Банкеръ“ за 2020 г. Общинска банка се нареди на четвърта позиция в категорията за възвръщаемост на собствения капитал със 7.53%. Този показател е изчислен на база Нетна печалбата / Собствен капитал (като класацията не включва клоновете на чуждестранни банки).

Още по темата