Турският и румънският бизнес пазят контактите си у нас

Турският и румънският бизнес пазят контактите си у нас


Януари обикновено не е месец с много активни пътувания. След празниците хората са малко изморени, а и с по-малко парични знаци в джоба. Фирмите пък тепърва започва да планират дейността си през новата година. Противоепидемичните мерки срещу Ковид-19 също оказват своето влияние. 

През първия мсец тази година посещенията на чужденци в България са 241 700, което означава че те са с 60% по-малко в сравнение с януари миналата година. Статистиката съобщава за срив при всички видове пътувания, като при гостуванията със  служебна цел намалението е с 57.4 процента.  Освен това най-малък е относителният дял на посещенията у нас за бизнес – само 17.9% от пътуванията у нас.

Изчисленията на вестник  „БАНКЕРЪ“ все пак показват, че това не важи за тези страни, които и през миналата година бяха най-активни в посещенита у нас.  Географската близост и големият брой съвместни фирми са причината фирмите от съседните балкански страни и от Украйна отново да са изпратили най-много бизнесмени у нас. 

Общо 32 332 от всички, които са пристигнали със служебна цел са от съседните държави. Любопитен детайл е, че почти същият брой е отбелязан и през декември – тогава бяха 33 592 човека. Общият брой на туристите, обявили, че идват по този повод в България, са били 43 291. Почти същият брой са били тези гости и през последния месец на миналата година. А това е добър знак за стабилност в търговско-икономическите отношения с тези страни и за по-лесно възстановяване на бизнес връзки.

Отново най-много турски

(13 881) и румънски (9004) бизнесмени са били у нас в този период. С тези страни имаме и големия брой съвместни фирми. Турция остава най-големият ни търговски партньор сред страните извън Европейския съюз. Стокообменът с южната ни съседка през миналата година е 7.73 млрд. лева, като има лек спад и при износа и при вноса. Румъния е на второ място в Евросъюза с търговски обмен за единадесетте месеца от 8.61 млрд. лева пре спад в износа и вноса. Познаването и двустранният интерес е заложен и във факта, че много туристи от тези страни посещават България – и през лятото, и през зимата.

От Сърбия със служебна цел у нас са идвали 4405 човека, от Северна Македония те са 3135, а от Гърция – 1907 бизнесмени (по-малкият брой е зарази противоепидемичните мерки, приложени от правителството на тази страна). 

Активността в пътуванията от 

Украйна

се запазва. Общо 2395 нейни граждани са били у нас със служебна цел през януари, като бройката потвърждава бизнес интереса от  предишните месеци. Трябва да кажем, че той намира и конкретно изражение. През миналата година вносът на украински стоки у нас расте с 8.9% и е на стойност 1.58 млрд. лева. Българският износ обаче е намалял значително – с 33.5%, и е за 443.4 млн. лева, което предопределя и голямото отрицателно търговско салдо за България. 

От

Чехия 

сме посрещнали 414 бизнесмени.  Данните за единадесетте месеца на миналата година показват, че български фирми са изнесли стоки за 1.17 млрд. лева за тази страна, а вносът е бил за 1.44 млрд. лева. И по двата показателя има спад на годишна база, а и търговското салдо е отрицателно за България.

Тези данни са логично следствие от случващото се в Чехия и се потвърждават и от информацията от Националното статистическо управление на централноевропейската държава. Спадът в икономиката на Чехия заради ограниченията, въведени в борбата срещу новия коронавирс, през миналата година е 5.6% и е най-големият в историята на страната след разделянето на 1 януари 1993 година на Чехословакия на две отделни държави – Чехия и Словакия. 

Още по темата