Румен Радев с коментар за подслушванията и за Република Северна Македония

Румен Радев с коментар за подслушванията и за Република Северна Македония

Днешният празник не се размина без политически изказвания и коментари. След като поднесоха венци и цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, президентът Румен Радев и премиерът Стефан Янев отказаха да заявят и да уточнят дали и кога точно ще бъдат освободени шефовете на специалните служби.
Напомняме, че служебният премиер даде заявка точно за това, посочвайки, че според него шефът на ДАНС Димитър Георгиев и на Държавната агенция Разузнаване Атанас Атанасов „са се дискредитирали“.
Президентът Румен Радев също заяви, че според него те са показали повече лоялност към бившия премиер Бойко Борисов, отколкото към България. Всичко това стана факт, след като стана ясно, че двамата са излезли в дълъг неплатен отпуск и близо една седмица служебният кабинет работи с техните заместници.
Попитан дали ще стане ясно дали и кога ще бъдат сменени шефовете на спецслужбите, той заяви:  „Нека не политизираме днешния прекрасен, най-светъл празник“.
Президентът коментира и темата, свързана с Република Северна Македония. Той посочи, че Скопие трябва да осъзнаят, че пътят им към ЕС минава през София. Посочи, че предстоящото съвместно пътуване на двете държавни делегации до Рим, където да бъде отдадена почит към делото и паметта на светите братя, е ясно доказателство, че двете страни искат да решават споровете си в дух на добросъседство и приятелски отношения. Каза още, че България през последните няколко дни е станала доста интересна за много лидери и посланици от страни в ЕС преди ключовия съвет на 22 юни, когато България трябва да реши ще каже ли да, или не за начало на преговори със Скопие.
„Изведнъж станахме много интересни на всички европейски лидери. Към България има огромно внимание, няма да казвам думата натиск. Да не забравяме България е страната член на ЕС. Това означава много. Ние ще се обърнем за солидарност към останалите членове на ЕС. Най-важното е България да не допуска в съюза да бъдат внесени нови проблеми. Начинът за отваряне на европейския път на нашите братя от Република Северна Македония минава преди всичко през София“, коментира Радев/Новини.БГ

Още по темата