Божков: Рекетиран съм, а на мен ми налагат санкции

Божков: Рекетиран съм, а на мен ми налагат санкции

Аз бях рекетиран от Бойко Борисов, от Владимир Горанов и други хора от тяхното обкръжение. Рекетът не е подкуп. Има твърдения, че съм давал по 10 хиляди лева на член на Комисията по хазарта. Видяхте, че какво се случи, като спрях да плащам. Това заяви бизнесменът Васил Божков на пресконфенренция във връзка със санкциите на Министерството на финансите на САЩ върху него, Делян Пеевски и Илко Желязков.
Плащах от 2014-15 година, откакто ГЕРБ направиха тази поправка в закона. 2014 година, когато ГЕРБ направиха промените, привидно безсмислено, оттогава плащах, до началото на 2020 г.
„Активи нямам, бизнесът ми е унищожен. Прокуратурата повдигна куп фалшиви обвинения. В Дубай не намираха доказателства и затова не ме екстрадираха. Незнайно защо САЩ решиха да повторят също. Аз, който съм страдал от рекет, изземване на имущество и културно-исторически ценности, на мен ми налагат санкции, а не на тези, които направиха това“, посочи още бизнесменът.
Той отрече да познава или да има контакти с Ангел Папалезов, началник на „Национална полиция“, който беше обвинен във връзки с Божков и неговата фондация „Тракия“. От Специализираната прокуратура съобщиха, че са намерили колекция на антични монети в неговия кабинет.
„Ние служим на България и на българските интереси“, отговори Божков във връзка с доклада на САЩ, че се опитва да изгради „руска мрежа“ в България.
„Надявам се много скоро да се върна в България“, подчерта Божков и посочи, че е бил рекетиран за над 60 млн. лева.
Той посочи, че ако извади доказателствата за рекет и изнудване публично, има риск от нови санкции срещу него./Dariknews.bg

Още по темата