COVID-19 плъзна по домашни любимци в Германия

COVID-19 плъзна по домашни любимци в Германия

Два потвърдени случая на коронавирусна инфекция при домашни животни са съобщени за първи път в Германия, информира в. „Нойе Оснабрюкер Цайтунг“ с позоваване на института „Фридрих Льофлер“.

Инфекцията е открита при котка във Франкфурт на Майн и куче в Мюнхен. Освен това е установено, че котката има антитела срещу коронавирус, каза пред изданието ръководителят на института Томас Метенлайтер. Според него няма причина за безпокойство, тъй като няма доказателства, че хората са се заразили чрез контакт с кучета и котки.

„Пандемията се развива между хората“, каза Метенлайтер. Той отбеляза, че случаите на заразяване на животни с коронавирус са „незначителни“.

Световната организация за здраве на животните изчислява, че около 70 случая на коронавирусна инфекция при четириноги любимци са потвърдени по целия свят. В началото на юли 2020 г. германските власти разпоредиха на гражданите да съобщават за заразяване на домашни любимци, за да събират данни за подобни инциденти, както и за възможното предаване и разпространение на коронавирус.

По-рано датското правителство реши да унищожи всички норки във фермите за кожи, след като откри случаи на инфекция сред животните, за да предотврати разпространението на мутиралия коронавирус. Случаите с норки са докладвани от властите на Гърция, Испания, Италия, Финландия, Швеция. Миналата седмица информация за това дойде от Полша.

Източник: Cross.bg

Още по темата