Сестрата на Атанас Скатов: Прикрива се истината за смъртта му

Сестрата на Атанас Скатов: Прикрива се истината за смъртта му

Има опити да се прикрие истината за смъртта на Атанас Скатов. Фирмата, организирала експедицията за покоряването на К2 в зимни условия, няма полза да каже неща в техен ущърб. Това заяви пред БТВ сестрата на българския алпинист – Нели Димитрова, която живее в Германия.
„Опитват се да прикрият истината. Първоначалната версия беше скъсано въже, като след това фирмата започна да се изказва по друг начин“, каза тя.
В официални документи от правителството на автономната област Гилгит Балтистан и болницата в град Скарду, където бе откарано тялото на българина, пише, че причината за смъртта на Скатов е скъсано въже. Версията на шерпите обаче е друга – вероятно е допуснал грешка, не се е осигурил добре и е паднал. Те твърдят, че въжетата преди това са били подменени с нови.
„Наложи се този официален документ да бъде разпространен заради спекулациите. Разговарях с някои от участниците в сегашната експедиция. Всички са на мнение, че Наско е бил изключително добре подготвен – физически и психически. Има снимки и видео, малко преди да падне, на които се вижда, че е в много добре настроение и кондиция. Разбира се, че непалската фирма, за която работят шерпите, ще се опитат да прикрият своята вина. Въжетата на места са били скъсани и неподменени“, твърди Нели Димитрова.
По думите ѝ на мястото, откъдето брат ѝ е паднал и което е много стръмно и опасно, е трябвало въжетата да са нови, а това не е било така.
„Не може хората, които са работили с Наско и са професионалисти, да казват, че е невъзможно да не се е осигурил. Те смятат, че въжето е било разхлабено и старо, вследствие на което е паднал“, каза още сестрата на Атанас Скатов.
Според нея той просто не е имал късмет и се е хванал за старо въже. Нели Димитрова разказа още, че шерпът официално е бил с брат ѝ. Тя е разговаряла с него и той е казал, че не е разбрал нищо и не е видял как Скатов е паднал.
„От това може да се съди колко може да разчита човек на шерпите и искам да подчертая това“, заяви Димитрова.
Тя сподели още, че за цялото семейство на алпиниста е важно в българските медии да се спре с полемиката какво се е случило.
„Разбрах, че в някои медии в България се отразяват изказвания, че непалската фирма е направила всичко, както трябва. Човек обаче трябва да има предвид, че те си гледат печалбата на първо място. Има и други подробности, които ни озадачават и които в момента няма да споделя, защото чакаме потвърждение. Те са леко странни“, каза сестрата на Атанас Скатов.
„Аз лично от 20 г. се интересувам от алпинизъм и знам много неща за този бизнес. В България журналистите обичат да използват думата „комерсиална“ експедиция. Аз ще ви кажа, че всяка една експедиция над 8000 м е комерсиална. Няма друг вид експедиция. При тях е невъзможно да отиде сам човек. Тоест на теб ти трябва фирма, това е комерсиално“, разказа Нели Димитрова.
Тя призова в медиите повече да не се спряга името на Атанас Скатов с неуспешна експедиция на К2 през зимата, а с успешно първо българско участие.
Последно двамата се чуват на 2 февруари и разговарят дълго. Споделил е, че е много спокоен и се чувства подготвен да атакува върха. Думата, с която Нели Димитрова описва брат си, е любов.
„Наско беше изключително слънчев човек и обичаше всичко и всеки. Прощаваше, никога не търсеше вината в другите, а в себе си. Наско беше и е моята по-добра половина“, завърши Нели Димитрова./Новините БГ

Още по темата