Караянчева: Готвим се за редовните избори след няколко месеца

Караянчева: Готвим се за редовните избори след няколко месеца

„Готвим се за редовни избори, които ще бъдат след няколко месеца“. Това каза пред журналисти председателката на Народното събрание Цвета Караянчева.
Тя посочи, че ще бъдат направени срещи с конституционалисти за проекта на Конституция.
По думите й може да се очаква към ноември проектът за нов основен закон да бъде разгледан от депутатите и да се търси подкрепа за свикване на Велико народно събрание.
Няма да събираме подписи, а това ще се установи с гласуване след два месеца, каза Караянчева в отговор на въпрос как се движи процедурата по събиране на допълнителни подписи. Започва процедурата по начина на разглеждане на Конституцията, защото досега такава процедура няма. Ще направим среща с конституционалисти, които ще ни посъветват в рамките на тази седмица да можем да я гласуваме с колегите народни представители и да продължим напред в дебатите, каза Караянчева.
Тя посочи, че проектът ще бъде изпратен на всички заинтересовани – като неправителствени организации, конституционалисти, академичната общност.
Караянчева бе категорична, че парламентът няма да има проблем със събирането на кворума, а в петък заседанието пропаднало, тъй като имало колеги, които отсъстват заради болест или са под карантина.
На въпрос за машинното гласуване и позицията на ЦИК, че логистиката трябва да е в ръцете на държавата, а не да се прехвърля към тях, Караянчева отговори, че смята, че ЦИК трябва да свърши това, за да няма съмнения, че управляващите правят изборите./Dariknews.bg

Още по темата