Премиерът Борисов вчера официализира искането да работим за 3 нови язовира

Премиерът Борисов вчера официализира искането да работим за 3 нови язовира


Водната криза не е свършила от 3 година, премиерът Бойко Борисов вчера официализира искането да работим за 3 нови язовира.
Това каза пред БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

„Всеки има право на позиция и да я защитава. Не е достатъчно да обичаме Родината, но трябва и да работим за нея. Водната криза не е свършила от 3 година. На 15 януари встъпих в длъжност като министър, а на 20 – 25 януари трябваше да подпиша първия график за месеца, а предишният министър тогава беше в затвора заради графиците, които е издал миналата година. С първия график още започнахме ограничения. Тази година януари и миналата година януари ще бъдат различни. Миналата година имахме 3 критични питейно-битови язовира, сега ще имаме един. Язовирите „Дяково“ и „Студена“ бяха празни и „Бобов дол“ също щеше да бъде. Говорим за питейно-битовите. Те нямаха вода за пиене. Сега яз. „Ястребино“ има вода за пиене, яз. „Тича“ има за още 2 години и яз. „Студена“ и яз. „Дяково“ са пълни. Имахме проблем с яз. „Асеновци“, който имаше вода за 3 месеца, сложихме помпи и наложихме ограничения и сега има за една година. Само яз. „Камчия“ в момента ни е голям проблем“, посочи министърът.

„При язовирите за поливане „Напоителни системи“ притежават язовири, но не има дават пари, за да ги поддържат. Те имат и хиляди километри мрежа и станции, които също нямат пари да поддържат. Тези язовири са, за да се събере вода, когато има валежи, и лятото да се полива. Защото не са изправни, не са пълнени. Тази година дадохме на всички вода. Яз. „Тича“ например 80-те години е закачен за питейни нужди на 3 града – Шумен, Велики Преслав и Търговище. Тази година намалихме заявката за поливане от него, за да има за пиене. Има язовири, които се ползват за питейно-битови нужди, за поливане, за промишленост и за оросяване. Заради сушата нивата са рекордно ниски. Такъв е яз. „Копринка“, от който даваме на Стара Загора за питейни нужди, за промишленост, за поливане и др.“, каза още той.

По темата за очакваната водна криза по Черноморието Димитров посочи: „За яз. „Камчия“ на 25 януари това нещо съм го говорил, предвиждал и мислил. Тези населени места по Черноморието си искат много вода. Още февруари сме започнали с ограниченията. Запознал съм премиера със ситуацията и му казах, че трябва да се подготвим и земеделски язовири с добра вода да се включат за питейно-битови нужди. От тогава работим по тази линия. Срещаме много трудности и съпротива по която и да е тема. Премиерът възложи да работим по всички теми. Той вчера официализира искането да работим за 3 нови язовира. Той ме улесни с това изказване вчера“, обясни министърът.

По думите му от май месец се работи за ограничаване на потреблението, за стигне водата за по-дълго. Той предупреди, че на 20 май може да сме без вода. „Ако превистваме вода от мъртвия обем, ще изкараме още два месеца. При суха година ще изкараме с два месеца повече, при средно влажна година ще изкараме до октомври, а при силна година няма да разберем, че има криза. С тези неща запознах премиера. Открихме преди 2 месеца една пречиствателна станция в Китен. Тогава аз казах на премиера тази концепция за трите язовира. Към момента концепцията е изчистена къде да бъде, който да го строи, къде да минават трасетата на всеки язовир“, каза още Димитров.

По думите му премиерът е отдавна запознат и без неговото решение и съгласието на Министерски съвет тази идея не може да бъде реализирана. „Вчера той каза, че е подкрепя идеята и ме улесни. На два от язовирите – „Ахелой“ и „Порой“, трябва да им се изградят деривациите и с тях да се справим с кризата. Разчитаме, разбира се и на дъжд“, допълни екоминистърът.

Още по темата