Новият директор на ЦРУ положи клетва пред вицепрезидента на

Новият директор на ЦРУ положи клетва пред вицепрезидента на


Вицепрезидентът на  САЩ Камала Харис прие клетвата на новия директор на Централното разузнавателно управления (ЦРУ) Уилям Бърнс. Това съобщиха от пресслужбата на Белия дом.

Церемонията се е провела в административната сграда „Айзенхауер“, която е част от комплекса на Белия дом. На нея са присъствали съпругата на Уиляма Бърнс Лиза Карти и техните дъщери Елизабет и Сара.

Сенатът на САЩ единодушно утвърди Бърнс в новата му длъжност на 18 март. Така 64-годишният Бърнс стана първият кадрови дипломат (в оставка), който оглавява ключовото американско разузнавателно ведомство. Във външното министерство той е служил 33 години.

През 2001-2005 година е бил помощник държавен секретар на САЩ с ресор Близкия Изток. След това (между 2005  и 2008 година) е бил посланик на САЩ в Русия.

През 2011-2014 година е заемал поста на първи заместник държавен секретар на САЩ. От 2015 година е президент на вашингтонския Фонд Карнеги. Бърнс владее руски, арабски и френски език.

Сегашният президент на САЩ Джо Байдън издигна неговата кандидатура за длъжността на шеф на ведомствто  в Ленгли  на 11 януари.

По време на изслушванията  в края на февруари, когато се разглеждаше неговата кандидатура, Бърнс заяви, че „винаги е грешка да се подценява Русия“. Тогава Бърнс прогнозира, че отношенията между Москва и Вашингтон ще останат изключително недружелюбни, развивайки се в диапазона между остра конкуренция и открита враждебност.

Коментирай през януари издигането на кандидатурата на Бърнс, основателят и президент международната изследователско-консултантска фирма Eurasia Group Иън Бремър изрази мнението, че ако Бърнс бъде одобрен от Сената, то той ще държи преди всичко на  сдържаност в американската външна политика и международно дипломатическо взаимодействие на високо равнище.

В друг коментар старшият научен сътрудник на вашингтонския Институт „Брукингс“ Майкъл О’Хенлон заявява, че Бърнс ще се отнася уважително към Русия като към велика държава, а неговият голям опит от работата му в държавната администрация и мъдростта му ще бъдат безкрайно полезни при формирането на новия външнополитически курс на САЩ и американската политика в областта на сигурността.

Още по темата