Машинното гласуване преобрази българската практика

Машинното гласуване преобрази българската практика


„Снощи Господ беше българин, защото машините дадоха отличен резултат, нямам предвид партийното разпределение, а отличен за българската демокрация, защото показа, че този начин на гласуване е възможен, но той показа дългогодишни дефицити и проблеми в българската изборна практика“. Това каза пред БНР Стефан Манов от Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

По думите му машинното гласуване e преобразила българската практика. 

„Машинното гласуване преобрази българската практика не само в скоростта на обработка на резултатите, но и в това, че то се справи с един дълъг и порочен проблем в българските избори – купен и контролиран вот. Когато вие не можете да отчетете купения вот, заснемайки в кабинката в тъмната стаичка своята бюлетина, за да докажете, че сте гласували правилно, тогава, когато не можете да отчетете този купен вот, то няма и причина някой да ви даде пари, за да ви го купи. Затова и хората, които обикновено са склонни да си продават гласа останаха вкъщи, защото не можеха да си снимат гласа през машините – как и за кого гласуваха“, обясни той.

Според него проблемите при гласуване в чужбина повтарят изборната практика от предишни години.  „Централната избирателна комисия не е основният виновник за забавяне в обработката на протоколите“, смята Манов. 

„Централната избирателна комисия, която играе роля на РИК, Районна избирателна комисия за чужбина, не получава директно протоколите. Те минават през информационна точка в Държавна агенция „Национална сигурност“. Проблемът е, че там организацията е лоша. ЦИК е последната стъпка от прехвърлянето на протоколите“, поясни той.

Манов коментира, че е „крайно време да се оформи избиратeлен район в чужбина“.

„Ако депутатите от „Има такъв народ“ и „Демократична България“ в приключилия 45-ти парламент бяха натрупали смелост и бяха въвели избирателен район сега на тези избори, а не го бяха отложили след преброяването, то тогава аз съм убеден, че в чужбина щеше да има много по-голям вот“, каза Стефан Манов.

Още по темата