Манол Генов, водач на червената областна листа: Националните курорти и стоте града с най-много население да имат система за контрол качеството на въздуха по най-бързия начин

Манол Генов, водач на червената областна листа: Националните курорти и стоте града с най-много население да имат система за контрол качеството на въздуха по най-бързия начин

Инвестициите в екологията са отговорност и вложение в здравето на хората и градската среда. Затова в програмата за управление на „БСП за България“ категорично заляга ангажиментът първите сто града с най-много население в страната и всички курорти с национален статут да имат въведена и работеща система за мониторинг и контрол върху качеството на въздуха, който хората дишат.
Става дума за изключително сериозен ангажимент отдавна, а ГЕРБ претърпя пълен провал, орязвайки до едва тридесетина градовете, които до момента могат да се възползват от европейски финансиране за по-добър въздух и по-малко вреди емисии в него. Това заяви водачът на листата на БСП за Пловдив област, Манол Генов при поредицата си срещи из региона. Екологията е една от сферите, които логично интересуват хората навсякъде, обикалям пловдивския регион непрекъснато, и в по-големите градове, и в малките села, където пък има кариери или фирми с екологични рискове за въздуха, навсякъде темата е актуална и хората настояват за решителна политика и инвестиции от страна на държавата, каза още той.
Чистата природа, сама по себе си, и като грижа за местата, където хората живеят и работят, е условие, гаранция и тест за добро управление и отношение към здравето на хората. Няма да припомням как в поне два мандата ние от БСП сме били изключително последователни в разкриването на престъпно безхаберие по повод на рискови питейни води и опасни отпадни води, спорни кариери за добив на инертни материали в непосредствена близост до населени места , или унищожени реки и престъпно изсечени гори, хората негодуват системно, а властта на ГЕРБ се прави, че роса я роси.
Затова и ангажиментът на БСП за България за зелена икономика не е конкретна дейност и една стъпка, а комплексна трансформация на цялата икономика, на търговията и дори културата на потребление, категоричен е Генов. На срещи с избиратели в Садово, Куклен, Царацово, Труд и още други населени места в пловдивско, Манол Генов описа акцентите в сферата на екологията и икономиката, които сега БСП за България заявява с готовността същите да бъдат претворени в реална програма за управление на страната скоро. Оптимално управление на водите с оглед превенция от наводнения и осигуряване на вода за битови нужди и напояване през „сухите месеци”. Стимулиране повторното използване на отпадъчните води за нуждите на напояването и индустрията, това бе част от делата с хората по селата, които имат бизнес в земеделието. Специален акцент са инвестициите върху инсталациите за пречистване на питейни води, както и създаване на план за залесяване на обезлесените територии около реките и язовирите.
Регионите из страната заслужават да има качествена промяна в структурата на работната сила, затова социалистите предлагат промяна на учебното съдържание и плановия прием в средните училища съобразена с потребностите на регионалните икономики. За целевата преквалификация на работната сила в сфери, където има недостиг на специалисти държавата трябва да вложи ресурс от 130 милиона лева. Нейн ангажимент е пред бизнеса и подкрепата за по-достъпно финансиране за малките и средни предприятия, като и налагането в действие на инвестиционни гаранции, за да има мотивиран интерес инвеститорите да дойдат и да останат тук, а не да работят в страх от натиск и непредсказуемост от страна на държавата, както ГЕРБ години наред действаше, категоричен е Генов.
Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Още по темата