Изборният кодекс трябва да се промени отговорно и експертно

Изборният кодекс трябва да се промени отговорно и експертно


„Задължително трябва да се промени Изборният кодекс по отношение на гласуването на българите в чужбина“. Това заяви пред БНР Стоил Цицелков, член на Обществения съвет на ЦИК и председател на Европейската асоциация за защита на човешките права. Той обясни, че с ограничаването до 35 на броя на секциите в страните, които не са в ЕС, настоящият закон е противоконституционен, защото ограничава изборните права на едни българи, а на други – не.

„С какво българите в чужбина са по-различни, нали имаме равни права и задължения според Конституцията. Второто – извън България право на глас имат около 2 млн. души. Сега са гласували около 170 хиляди, а представете си, че всички поискат да гласуват?“, попита той.

Цицелков подчерта, че изборният закон трябва да се промени отговорно и експертно. „Промените трябва да са широко обществено обсъдени и да има консенсус около тях“, допълни той. 

По думите му всички очаквани неуредици в изборния ден и в отчитането на резултатите, за които от Обществения съвет предупреждаваха по време на предизборната кампания, са се случили.

„Отново членовете на избирателни комисии бяха принудени да се събират в централизирани места за приемане на документи, което доведе до скупчване на много хора на едно място и до нарушаване на противоепидемичните мерки и много забавяния“, обясни той и добави: „Където машините за гласуване са работили в изборния ден, те са помогнали и са улеснили отчитането на вота“. 

Според него обработването в срок на изборните протоколи се дължи на „компромис“ да не се изпълнят всички разпоредби, които в голямата си част са „безсмислени и ненужни“.

Още по темата