Ето кои са двамата уличени руски шпиони, жените им се срещали с резидента Иван Илиев

Ето кои са двамата уличени руски шпиони, жените им се срещали с резидента Иван Илиев

Страната ни поиска отзоваването на двама руски дипломати заради шпионската афера в полза на Русия. Вече е връчена нота на посланик Елеонора Митрофанова.
По информация на БНТ офицерите от руското външно разузнаване Александър Зинкин и Максим Рибкин получавали документи с гриф „НАТО:секретно“.
Има оперативни данни за чести срещи на техните съпруги Елена Зинкина и Евгения Софронова със съпругата на Иван Илиев, т.нар. резидент.
По сигнал на Държавна агенция „Национална сигурност“ са образувани досъдебни производства за престъпления срещу Република България по чл. 104, ал. 1 и чл. 109 от НК.
В хода на разследването е установено, че двамата граждани на Руската федерация са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения.
Установено е още, че двамата руски граждани се ползват с дипломатически имунитет, съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.
В тази връзка, на 22 март 2021 г., главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследванията./ Blitz.bg

Още по темата