Торове за отглеждане на растения на открито и закрито

Торове за отглеждане на растения на открито и закрито

Почвата е най-горният слой на земната кора, от който растенията черпят хранителни вещества, за да се развиват и нарастват пълноценно. Изчерпването на полезните вещества в почвата е нежелателно, тъй като води до неправилно развитие и растеж на растенията. Собствениците на земеделска земя се грижат за почвата, подхранвайки я с торове, за да я обогатят, поддържат плодородна и да осигурят на растенията необходимите им полезни вещества.

Органични продукти, осигуряващи пълноценна грижа във всяка фаза от живота на растението, подходящи за употреба на открито и закрито, предлагат BioBizz ATAMI, Bio Nova. Може да ги откриете на отлична за този клас торове цена.

Видове торове

В growmall.bg ще откриете различни видове торове, задоволяващи специфични нужди, осигуряващи оптимален растеж на растения, отглеждани на открито и закрито. Най-общо се делят на органични торове и неорганични, наричани още изкуствени торове. Биват още течни и твърди, като предимството на първите се състои в по-лесното покритие и по-бързия им ефект.

Торовете съдържат желязо, магнезий, калций, цинк, както и основни макроелементи – азот, фосфор и калий, необходими за растеж на растения. Калият подпомага плододаването и цъфтежа, фосфорът се грижи за образуването на корени, плодове и семена, а азотът е нужен за оптимално развитие на листната маса и има основна роля за вегетативния растеж.

Органични торове

Органичните торове представляват преработена растителна или животинска материя (компост, тор). Осигуряват полезни за почвата и растенията вещества, без да създават риск за околната среда, тъй като са изцяло естествени и произвеждани от природни материали. Ползата за почвата от прилагането им е свързана с подобряване на почвената структура и подпомагане на развитието на полезни микроорганизми. Употребата на органични торове увеличава добива и подпомага отглеждането на качествена продукция или здрави и красиви декоративни растения.

Неорганични торове

Производството им е резултат от химична обработка, поради което се наричат още изкуствени торове. Изборът им зависи от вида на почвата и от отглежданите растения – дали са на открито, или закрито, дали са декоративни, или хранителни култури.

В зависимост от броя на веществата в тях торовете биват единични, комбинирани торове и др.

Комбинираните са широкопопулярни и намират приложение за всички култури, а не само за промишлените. Различават се по начина, по който се активират и използват, но всички целят оптимално развитие на растенията, увеличаване на добива и качеството на продукцията. Предимствата им са свързани с по-лесното съхранение и по-малките вложения.

От какви торове се нуждаете за грижа за растенията?

Начинаещите градинари и производители, на които им липсва опит, се нуждаят от продукти с уникална формула, лесни за употреба и с гъвкаво дозиране. Advanced Hydroponics of Holland задоволява нуждите на растенията и подпомага неопитните, грижещи се за тях, производители.

За защита на хранителни култури, декоративни и многогодишни растения, за подобряване на абсорбацията на хранителни вещества, стимулиране на покълването, вегетацията и цъфтежа се нуждаете от активатор, като отличен избор е органичен ботанически такъв.

Растенията се нуждаят и от листно подхранване, подпомагане при хранителни дефицити, защита от вредители, предпазване от колебания в температурата и влажността, както и от тор за изграждане на здрава коренова система. По време на цъфтеж идеален избор е продукт с ниско съдържание на азот и оптимално количество фосфор и калий за едри и плътни цветове. За пълноценна грижа за растенията може да се доверите и на био стимулатори от водорасли.

Още по темата