ЕС отхвърли обвиненията във „ваксинен национализъм“

ЕС отхвърли обвиненията във „ваксинен национализъм“


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отхвърли днес обвиненията във „ваксинен национализъм“, отправяни към ЕС, и изтъкна, че докато във Великобритания и САЩ има пълна забрана за износ на ваксини срещу КОВИД-19, съюзът не е спирал експорта, предаде Ройтерс. 

ЕС беше подложен на критики както у дома, заради значително по-бавната ваксинация, отколкото в страни като Великобритания или САЩ, така и в чужбина – за това, че прави много по-малко от Китай, Русия или Индия за доставянето на ваксини на бедните държави.

Миналата седмица съюзът подразни чуждестранните купувачи, подкрепяйки решение на Италия да спре пратка с ваксини на компанията АстраЗенека (AstraZeneca) за Австралия.

В пространно изявление председателят на Европейския съвет защити стратегията на блока. Без Европа нямаше да е възможно разработването и производството на няколко ваксини за по-малко от година, а солидарността на ЕС помогна бедните страни да получат първите си дози, подчерта той.

Мишел взе на прицел вдигането на шум около доставките на ваксини от Китай и Русия в други страни. Не бива да допускаме да бъдем подвеждани от Китай и Русия – два режима с доста различни ценности от нашите, защото те организират съвсем ограничени, но шумно разгласявани операции за доставка на ваксини на други, заяви той.

Председателят на Европейския съвет обърна внимание и на това, че както Китай, така и Русия, са ваксинирали по-малко свои граждани, отколкото ЕС.

„Европа няма да използва ваксините за пропагандни цели. Ние пропагандираме своите ценности“, отбеляза той.

Мишел защити също системата за контрол на износа на ваксини, произведени в страните от ЕС. „Нашата цел е да попречим на компании, на които сме поръчали и предплатили дози ваксина, да ги изнасят в други напреднали държави, при положение че не са ни доставили обещаните количества“, каза той и допълни: „Европа не е спирала да изнася“.

Шарл Мишел заяви още, че през идните месеци ЕС ще стане водещият в света производител на ваксини и че е най-добре подготвен да адаптира бързо производството си към вирусните мутации.

Още по темата