Проблемът с дигиталната комуникация е загубата на директен контакт

Проблемът с дигиталната комуникация е загубата на директен контакт


В Плевен приключва проект за дигиталните взаимоотношения в обществото, финансиран по европейската програма „Еразъм+“, Стратегически партньорства за обучение на възрастни.

От България се е включило плевенското сдружение „Учебна работилница Европа“, което участва в партньорство с участници от Белгия, Полша, Испания и Германия.
Все по-дигитализираният свят, в който живеем и в който нашите деца се държат като „дигитално поколение“, непрекъснато изправя родителите, но и обществото като цяло, пред нови предизвикателства. През последните години протича бързо развитие на технологиите, което доведе до факта, че социалният живот на много млади хора и все повече деца се осъществява до голяма степен онлайн, отбелязват от сдружението. Баби и дядовци разговарят по скайп с внуците си, семейни и съученически, както и приятелски чатове в социалните мрежи дават възможност да се поддържат постоянно връзки, и т.н.

Реалната комуникация е за предпочитане

Като цяло, всички които участват в допитването са съгласни, че реалната комуникация е за предпочитане пред дигиталното общуване. „Човешкият контакт е по-приятен и се предава директно“, казва интервюиран от Белгия. „Ние вечеряме заедно и после говорим много. Никой няма мобилен телефон с него по време на тези разговори“, отбелязва един германец. „Трябва да се запазим като сетивен тип същества“, казват в България, „Почти винаги е за предпочитане, и особено, когато по някакви причини сме емоционални“, смятат в Полша. „Проблемът с дигиталната комуникация е загубата на директен контакт […]. Това е по-отдалечена комуникация, която не води до отваряне на други теми за диалог“, казва баща от Испания. Въпреки това един баща от Германия посочва едно ограничение: „Когато общувам с хора, които са важни за мен, аз всъщност предпочитам истинската комуникация. Но в действителност често изпращам съобщение бързо чрез месинджър вместо да посещавам или да се обаждам на някого. По-лесно и удобно е“, а друг заявява : „Всъщност няма нищо, което не бих комуникирал чрез месинджър.“

Както се предполага, семействата във всички участващи страни използват социални медии и месинджър за своето ежедневие и затова споделят подобни проблеми, страхове, надежди и ползи. Особено за семействата, които живеят далеч един от друг или имат специални нужди, цифровизацията може да бъде благословия.

Повечето от интервюираните хора оценяват и предпочитат контакт в реалния живот. Но всички те също оценяват предимствата на дигиталната комуникация.

Още по темата