До часове ще имаме служебен кабинет, близкият до Радев ген. Стефан Янев е спряган за премиер

До часове ще имаме служебен кабинет, близкият до Радев ген. Стефан Янев е спряган за премиер

Утре се очаква президентът Румен Радев да обяви назначаването на служебния кабинет. Наравно с това трябва да бъде издаден и указът за разпускане на 45-ото Народно събрание. В правомощията на държавния глава е и определянето на датата за следващите предсрочни избори. Всичко това е разписано в чл. 99, ал. 5 от Конституцията.
Според Конституцията избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното. Датата вече е ясна – 11 юли. До часове се очаква и конструирането на новата Централна избирателна комисия (ЦИК), която беше определена след консултациите при Румен Радев. В нея участие ще вземат представители на партиите само от 45-ия парламент. До всичко това се стигна, след като партиите в сегашния парламент не успяха да излъчат правителство
Безспорно с най-голям интерес се очаква съставът на служебния кабинет. От седмици в публичното пространство се говори за името на служебния премиер. Очакванията са това да е близкият до Радев ген. Стефан Янев. Към настоящия момент момента той е секретар по сигурност и отбрана. Бил е директор на дирекциите „Отбранителна политика” и „Политика за сигурност и отбрана” на Министерството на отбраната, както и аташе по отбраната в Посолството на Република България във Вашингтон, САЩ. Бил е и бивш министър на отбраната в служебното правителство на проф. Огнян Герджиков.
Самият Румен Радев загатна само, че служебният премиер ще е мъж. Даде да се разбере, че основната цел ще е „да служи на България“.
С интерес се очаква каква линия на поведение ще заеме службното правителство и дали ще има нюанс на реваншизъм срещу кабинет „Борисов“.
Според някои може да се продължи темата за ревизия на сегашната власт, която беше ключова в 45-ия парламент. Такива са очаквания и на премиера в оставка. Отдавна се знае, че от ГЕРБ не одобряваха да има служебно правителство. Лидерът на партията Бойко Борисов дори неведнъж коментира, че явно такъв е бил сценарият и затова никоя партия не е поела отговорност за съставянето на нов кабинет.
За страх обаче не става дума.
„За нас не е кошмар служебното правителство. Няма от какво да се притесняваме“, заяви пред БНР вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.
В същото време Радев не пропуска момент да отвърне на Борисов.
„Вихрещата се корупция в момента ни излиза много по-скъпо от едни нови избори“, заяви президентът в отговор на притесненията на премиера в оставка, че се дават много пари за избори.
Основната задача на служебното правителство е да подготви предсрочните избори. Тук залогът е голям. Опонентите на Радев вече предвещаха каша заради новите изборни правила и ще гледат под лупа действията на служебния кабинет.
Според други обаче служебният кабинет ще заложи на експертност и ще избягва повод за политическа конфронтация. Предполага се, че Радев ще демонстрира стабилност, която ще му е от полза в подготовката за президентските избори, на които той ще се кандидатира за втори мандат заедно със сегашния вицепрезидент Илияна Йотова.
А според Конституцията служебното правителство има ограничени правомощия и ограничен времеви хоризонт. Може да работи около 3 месеца. Преди дни в свое интервю бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров изключи възможността назначеният сега служебен кабинет да изкара до края на 2021 г. За тази хипотеза се заговори в случай, че и бъдещият 46-и парламент не излъчи правителство. Дали това ще се случи, предстои да видим.
Но едно е сигурно – предстои не просто наситена откъм събития седмица, но и напрегнати месеци, в които сякаш противопоставянето на политическата сцена ще се засилва./Новините БГ

Още по темата