Гешев с първи коментар за полицейското насилие

Гешев с първи коментар за полицейското насилие

Иван Гешев с коментар за изслушването му в парламента заради полицейското насилиеГлавният прокурор Иван Гешев дойде на изслушване в правната комисия на парламента по покана на нейния председател Андрей Михайлов, пише БТА.
„Всяко насилие е недопустимо. Запознах се миналия петък с клиповете. Това е недопустимо, което видях аз“, заяви главният прокурор по повод видеата с полицейско насилие от протестите през 2020 г. Като добави, че по същество не може да коментира случая.
Пред медиите той каза, че чл. 24 от правилника за дейността на Народното събрание противоречи на Конституцията и ще внесе искане в Конституционния съд за обявяването на този текст за противоконституционен. Той обясни, че комисиите в парламента не могат да осъществяват парламентарен контрол по отношение на съдебната власт.
Поради действащия текст в Правилника, че мога да бъде канен, аз съм тук с част от екипа си от уважение към институцията и народните представители, посочи още той.„Надявам се да имаме нормален диалог в съответствие с принципа за разделение на властите, защото има съществени проблеми, касаещи престъпността и те могат да бъдат решени само и единствено със взаимодействие и законови промени“, каза главният прокурор.
Той добави, че има практика на Конституционния съд, че не може да бъде питан по конкретни досъдебни производства. Главният прокурор допълни, че „няма задължението и правомощията да контролира конкретни досъдебни производства и да знае информацията по тях“./Вестник Марица

Още по темата