Над 25 милиона души в Турция вече са ваксинирани

Над 25 милиона души в Турция вече са ваксинирани


Над 25 милиона души в Турция са ваксинирани против КОВИД-19, сочат данни на турското министерство на здравеопазването, цитирани от телевизия Си Ен Ен Тюрк.

Броят на хората, на които е поставена първа доза, е 14 615 518, а с две дози са 10 390 631 души.

В мегаполиса Истанбул вече са ваксинирани над 4 милиона души, в столицата Анкара – малко над 2 милиона, а в егейския град Измир – близо 1 милион и 800 хиляди души.

В Турция в момента гражданите могат да избират между ваксината на Пфайзер/Бионтех и препарата на китайската компания Синовак. Скоро се очаква в страната да бъдат доставени и руските ваксини Спутник V.

Наскоро в Турция бяха формирани специални екипи, които да убеждават хората да се ваксинират.

Турция е сред страните с най-високо темпо на ваксинация. Вчера заместник-председателят на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Махир Юнал заяви, че страната е на седмо място в света по този показател, като изпреварва дори държави като Франция, Италия и Русия, съобщи Си Ен Ен Тюрк.

Румъния премина в неделя прага от 6 милиона поставени дози срещу КОВИД-19 от началото на ваксинационната кампания. Това съобщи държавният секретар в министерството на здравеопазването Андрей Бачу, който е и заместник-председател на Националния комитет за координация на ваксинационните дейности, предаде агенция Аджерпрес.

„Румъния, шапки долу! Как приключваме този уикенд? С много добри резултати! Над 100 000 души са избрали да се ваксинират всеки ден (събота – 110 633 и неделя – 103 937). Над 3,6 милиона души са ваксинирани до момента с най-малко една доза. Румъния премина още един праг: 6 милиона поставени дози от началото на ваксинационната кампания“, написа Бачу във Фейсбук.

Държавният секретар в здравното министерство оцени като успех ваксинационния маратон в Букурещ. По думите му над 18 000 души са били ваксинирани до 20,00 ч. снощи.

Румъния засили процеса на имунизация срещу КОВИД-19 през последните седмици като организира ваксинационни маратони в няколко града и разкри множество центрове за имунизация, включително на големи паркинги, където желаещите получават ваксина директно в личния автомобил. Ваксинация се извършва дори в туристически обекти, като замъка на Дракула край град Брашов.

 

 

Още по темата