Арабаджиеви съдят България в Страсбург за нечовешко и унизително отношение

Арабаджиеви съдят България в Страсбург за нечовешко и унизително отношение

Ветко и Маринела Арабаджиеви са сезирали съда в Страсбург за нечовешко и унизително третиране, погазена презумпция за невинност и задържане извън разумните срокове. Според жалбата, подадена преди седмица, арестът им е бил в нарушение на Конвенцията за правата на човека, пише „Сега“, позовавайки се на адвокат Михаил Екимджиев, който движи казуса в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).
Арабаджиеви бяха задържани миналата година в Барселона и прекараха в ареста повече от година. Обвинителният акт срещу тях за престъпна група, занимавала се с данъчни престъпления и пране на пари, е в спецсъда от декември м. г., но не може да стартира, тъй като няколко пъти съдията докладчик го прекратява. Наскоро апелативният спецсъд отмени поредното прекратяване, отказа да пусне Арабаджиев от ареста, но постанови съпругата му да остане под домашен арест с електронна гривна за наблюдение.
Според жалбата до Страсбург, разумният срок на задържане е нарушен, тъй като съпрузите са били в ареста почти година и седем месеца, без да са налице „релевантни и достатъчни основания“ за това. Мотивите на съда за задържането им след февруари 2020 г. са формални и фрагментарни и засягат основно тежестта на повдигнатите обвинения, както и финансовите възможности на жалбоподателите, които се интерпретират като опасност от укриване и от извършване на престъпление.
Пред Страсбург се атакува и бавното произнасяне на апелативния спецсъд по ареста им. 19-месечното лишаване от свобода, съчетано с влошеното им здравословно състояние и с опасността от заразяване с COVID-19, преминава „границата на суровост“ на третирането, пише още в жалбата./ Вестник Марица
 

Още по темата