Калоян Методиев: Ако Радев не подкрепи съставянето на правителство, ще означава, че работи срещу интересите на България

Калоян Методиев: Ако Радев не подкрепи съставянето на правителство, ще означава, че работи срещу интересите на България

Резултатите от изборите показаха няколко неща – в България се е настанила нестабилност, сред избирателите властва емоцията и коронакризата взе своя дан.
Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ бившият началник на кабинета на президента Румен Радев и директор на института „Рего“ Калоян Методиев, който направи анализ на изборите и какво може да очакваме от новия парламент.
„Заставам с цялата си тежест зад нашето изследване, в което прогнозирахме победа на БСП. Ние не сме социологическа агенция, а институт. Със сигурност ние сме едни от малкото, които успяха да познаят доста точно и близко резултатите от изборите. Изборният резултат на БСП се повлия от факта, че възрастният електорат се изплаши и не излезе да гласува. Всички знаем, че предимно възрастните хора гласуват за социалистите. Другият фактор, който повлия, е, че в самото БСП имаше едни вътрешни битки, които ние няма как да уловим социологически. „Рего“ ли каза, че БСП се е договорила с ГЕРБ? Това го направи вътрешната опозиция в БСП – едни евродепутати и кметове. Получи се натрупване при БСП и в крайна сметка това се отрази на резултата им“, обясни Методиев.
„За мен Слави Трифонов не е феномен. За да е феномен, трябва да имаме много по-силен протестен вот. При него не можем да говорим за вълна, а по-скоро за пробив. Според мен би трябвало да има кабинет, но нещата са доста нестабилни. „Златната акция“ в този момент е в ръцете на Салви Трифонов. Президентът също ще изиграе роля. Той трябва да бъде обединителен център и балансьор. И четирите анти-ГЕРБ партии в парламента имат връзки с президента. Той дължи много на БСП, защото те го издигнаха и подкрепиха, на тях дължи всичко в политиката. Със Слави Трифонов също имаше намигнвания, Мая Манолова също го подкрепи за втори мандат, а с ДБ са близки по определени проекти като „Три морета“. Тези партии трябва да се опитат да съставят кабинет. Да си играем на предсрочни избори означава да тласнем държавата в хаос и нестабилност. Моментът изисква държавническо поведение и план, за да няма влошаване на икономическата и здравната ситуация в България“, категоричен бе той
„На президента ще му е трудно да влезе в ролята на обединител, защото много хора вече го припознават като враг. Ще му е много трудно да спомогне за съставянето на кабинет. Все пак има още един шанс да покаже държавническо мислене. Трудно ми е да кажа от коя партия ще бъде излъчен новия премиер. Всичко е въпрос на преговори, които обаче ще са трудни и бавни. Ако президентът не подпомогне тези преговори, това ще означава, че работи срещу интересите на държавата и не постъпва държавнически. Ситуацията е 50:50 относно редовно правителство или служебно такова ще имаме“, завърши Калоян Методиев. /Novini,bg

Още по темата