Чешкият президент Милош Земан вече ще използва инвалидна

Чешкият президент Милош Земан вече ще използва инвалидна


Чешкият президент Милош Земан иска да използва инвалидна количка при публичните си изяви в бъдеще, предаде ДПА. „Не виждам нищо лошо в това“, каза 76-годишният президент, цитиран в днешния брой на в.“Право“.

Земан обясни, че поради прогресираща невропатия състоянието на краката му е „незадоволително“, но добави, че не се предава и ще продължи да прави разходки с бастун при по-топло време. 

В сряда миналата седмица президентът бе седнал при полагането на клетва от новия здравен министър Петър Аренбергер и това предизвика спекулации за здравето му.

Преди две години Земан каза, че смята да спре цигарите.

В Чехия функциите на президента са главно представителни, но Земан е смятан за една от най-влиятелните фигури в страната си.

Междувременно чешкият министър на външните работи Томаш Петържичек, който се противопостави на използването на руската ваксина срещу коронавируса „Спутник V“, беше отстранен днес от поста си. Това съобщи чешкото президентство. „Сигурността и здравето на нашите сънародници са на първо място, преди всичко останало“, каза Петържичек по повод решението на президента на Чехия Милош Земан и заяви, че мотивите за освобождаването му са политически, предаде Франс прес.

Още по темата