Борисов: От Божков една пура съм получил само, когато доведе при мен ръководството на бТВ

Борисов: От Божков една пура съм получил само, когато доведе при мен ръководството на бТВ

„Вирусът не е победен, Надявам се, че с мерките и дисциплината и ясната стратегия, самите хора усвоиха правилата, това е важно да продължи, но се надявам да се справим. Вирусът витае, всеки ден има по 20, по 30 нови случая, има пик в някои държави, като нашите съседи“, каза премиерът Бойко Борисов в интервю за „Панорама“ на БНТ тази вечер. В началото той се извини на зрителите, които искат да гледат мача Лудогорец – Левски, а имат само един телевизор и призова водещия да побърза с въпросите.
„Имаше една теория, че било по-правилно да оставим вируса, но вижте какво каза главният епидемолог на Швеция: „Сгреших фатално. Сега когато имаме знанието от това, което се случи, със сигурност щях да предложа ограничения, макар и не крайни“.
„Точно това направихме ние. Нашите мерки бяха първи, най-навременни и най-леки. Нашите съседи, държави в Европа затвориха църквите, затвориха хората по къщите, ние разчитахме да се спазват правилата. Много хора ме упрекнаха – защо съм взел в щаба Мутафчийски, Тодор, като имаме експерти като Мангъров, Костов. Между двете теории, аз карах по средата – спазвайки и затискайки много бързо тези клъстъри, които се появяваха, както Мутафчийски настояваше, и много бързо отпускайки мерките там, където можеше“, обясни премиерът.
На въпрос защо са говорили за трупове и не е ли създало това стрес за хората, Борисов отговори, че става въпрос за информираност. „Помните ли репортажите от Италия, ние казвахме: за да не се случи това… Ние не затворихме хората вкъщи, в другите държави се ходеше до магазин или до аптека само с разрешение на полицията“, каза премиерът.
За объркването днес на данните, свързани с разпространението на коронавируса, премиерът репликира, че и сайтът на СЗО днес е блокирал.
Спасихме живота и хората, сега продължаваме с работа напред. БВП се прави с работа, а не с лежане и мислене къде ще почиваме, каза още Борисов.
По повод твърденията на Васил Божков Борисов каза: Заклевам се във всичко свято, защото съм вярващ човек, една стотинка, един лев, едно евро не съм взел от този човек. От Божков съм получил една пура, когато доведе при мен в ГЕРБ ръководството на бТВ, каза още той.
„Ако за нещо може да ми се търси вина, то е, че съм гледал да помагам на футбола. Давали сме и за църквите, и за манастирите. Никога закон не е променян в услуга на когото и да било“, отбеляза премиерът.
За строежа на Алепу Борисов припомни, че е изпратил там директора на ДНСК. „И му казах: Гледай ме внимателно какво ще кажа, защото си ми доложил, че този първи етап е подпорна стена, а вторият етап е курортен комплекс, който с огромна степен на вероятност няма да се строи. Сиреч, ако това е подпорната стена и вие ме убеждавате, както и всички българи, че тези кутийки там не са хотел, това ще стане едно прекрасно местообитание на птички, на животни, на по-големи птици, прекрасна подпорна стена с гнезда“. каза Борисов.
За Цветанов: „Колегата Цветанов направи, каквото можа за ГЕРБ. Сега прави, каквото може, за да разбива. Колегите от ГЕРБ ще видят кой е бил искрен. Желая му успех“, коментира Борисов новия проект на бившия си заместник в ГЕРБ./Вести БГ

Още по темата