Министър Петков: За мен истинският отказ от канадското ми гражданство е от 21 април

Министър Петков: За мен истинският отказ от канадското ми гражданство е от 21 април

За мен истинският отказ от канадското ми гражданство е от 21 април. След това следват процедури, които не зависят от мен.
Това каза пред журналисти в Бургас служебният министър на икономиката Кирил Петков, цитиран от радио Фокус. Той бе на посещение в града, за да се запознае с възможностите за развитие на бившето военно летище в село Равнец.
„Датата на отказ няма съмнение – тя е 21 април т.г. Това беше първият момент, когато имах потенциалът да бъда поканен за министър. Както бях публикувал по-рано – заради голямата вероятност да стана такъв, заявих, че се отказвам. Имам документацията за това, че тази апликация е изпратена на 21 април, а имам и имейли, потвърждаващи това от канадските власти, така че тази дата е абсолютно безспорна. Датата, която се тиражираше – 19 август, за мен е неразбираема, защото всъщност на 20 август – миналия петък, лично ми се обадиха от имиграционните служби в Канада, за да ми кажат, че цялата процедура е завършена и че всички документи са изпратени към посолството на Канада в Румъния. Още съм нямал време да ги взема, защото според мен е много по-целево да правим това, което в момента правим, отколкото да се занимавам с тази тема“, категоричен бе той.
„За мен истинският отказ от канадското ми гражданство е 21 април. След това следват процедури, които не зависят от мен. А и се надявам, че Конституционният съд би взел точно това решение. Вече това е тяхна работа и аз ще уважа всяко тяхно мнение. Хубавото е, че към днешна дата аз не съм канадски гражданин – гарантирано, а за всички, които се притесняват, че ще продължим да правим това, което правихме досега, искам да им се извиня – за съжаление, няма да имат удоволствието да отпишат нашите инициативи на базата на гражданства, от които със сигурност е имало отказ“, заяви Кирил Петков.

По думите на министъра според експерти актове му са безспорни. „За мен е много по-целево да движим този тип проекти и да не хабим енергията и на обществото, и на президентството, и на министерството за казуси, които вече са част от историята. Стандартът ни на живот няма да се качи на база на моите бивши гражданства, а ще се покачи, ако успеем да направим инвестиционни проекти като този – да привлечем истински предприятия, за да обслужваме от Бургас целият европейски пазар“, посочи министър Петков.
Министерството на икономиката, аз лично и президентът работим в едни и същи рамки. Причината да съм тук е, че той самият каза, че това е една страхотна възможност за Бургас, а и както знаете, той е бил пилот именно на това летище. Каза ми така: „Кириле, моля те вкарай експерти в този проект, защото аз вярвам, че от тази зона можем да имаме страхотно развитие на индтриалните инвестиции в Бургаска област“. Благодаря му много за това, което каза по време на скандала с гражданството, че е най-важно коя е родината в сърцето ти. Аз неведнъж съм го декларирал. Чувствам се в една визия с него за това какво би трябвало да се случва в България, а оттам нататък – за директните назначения, това си е негов избор“, добави служеният министър на икономиката./Новини.БГ

Още по темата