Николина Ангелкова: Няма как да има туризъм с карантина

Николина Ангелкова: Няма как да има туризъм с карантина

Николина Ангелкова обясни пред депутатите, че България вече е разговаряла с Белгия и Израел за възстановяване на полетите, за да може да посрещнем туристи за лятото.
„Руският пазар е изключително важен за нас. Изключително много зависи тяхното решение кога ще отворят границите си“, каза Ангелкова.
Тя подчерта, че се разчита на чартърните полети.
Министърът на туризма отговори на въпросите на народните представители от ресорната комисия. Депутатите се заинтересуваха има ли контакт и с Великобритания, където се готвели да затягат отново мерките заради коронавируса.
„Всеки ден разговаряме с всички колеги. Нашата работа е умножена. Разговорите ги водим двустранно с всеки един целеви пазар. Предстои ми разговор с новия колега от Израел. Израел има готовност да рестартират пътуванията. Изключително важен критерий е сходната епидемична обстановка и съответно мерките, които се вземат, така че те да бъдат пропорционални, съответно да са ясни критериите за влизане-излизане от страната“, обясни Ангелкова.
„Няма как да имаме туризъм, ако имаме карантина“, коментира още тя и посочи, че това е и препоръката на Европейската комисия.
Усилията са насочени и към мярката за удължаване срока на 12 месеца за възможността на турооператорите да предложат ваучер, алтернативно пътуване или след това възстановяване на сумата. Ангелкова благодари за тази мярка и на депутатите, тъй като тя бе записана с промените в Закона за здравето.
А относно ситуацията с англичаните, Ангелкова каза, че разговорите продължават за рестартиране на пътуванията. По думите й дори и България да има готовност за туристи, много зависи какво предприема другата държава./Новините БГ

Още по темата