Заболеваемостта от COVID-19 при децата бележи петкратно увеличение

Заболеваемостта от COVID-19 при децата бележи петкратно увеличение

Заболеваемостта от COVID-19 у нас показва нарастване във всички възрастови групи, като най-висока е при 20-29 годишните. Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров по време на заседание на Здравната комисия в парламента.
Той посочи и един нов тревожен факт, а именно, че заболеваемостта в детската възрастова група бележи петкратно увеличение и към 27 август е 125.7 на 100 000, като по този показател доближаваме пиковите стойности на предишната пандемична вълна.
Четвъртата епидемична вълна се характеризира с интензивно разпространение на Делта варианта, който притежава нови характеристики, различни от класическия вариант – много по-къс инкубационен период, много по-лесно предаване на вируса и по-високо репродуктивно число, допълни министърът.
„Имунитетът след преболедуване и след ваксинация не осигурява предотвратяване на последващо предаване на вируса и в този смисъл колективният имунитет няма да бъде достатъчен. Делта вариантът се предава лесно и на открито. Преболедувалите от предишни варианти не са гарантирано защитени от носителство. Делта вариантът създава по-висок вирусен товар в горните дихателни пътища, което прави предаването му много по-ефективно сред групи от населението с по-интензивни контакти. Боледуват хора от всички възрастови групи, които не са боледували до момента, не са ваксинирани, но също и такива, при които не може да се разчита на имунен отговор след боледуване и ваксинация“, посочи още като подробности министър Кацаров. /Dariknews.bg

Още по темата