Септември започва със студ и дъжд, после до 35 градуса

Септември започва със студ и дъжд, после до 35 градуса

През първото десетдневие от септември температурите, в по-голямата част от страната, ще бъдат около и под нормата. В началото на периода през страната ще премине студен атмосферен фронт и на много места от запад на изток ще превали и прегърми. Относително спокойно ще бъде на 3-4 септември. През следващите дни до края на десетдневието през страната ще преминават атмосферни смущения и на много места ще има валежи.
Най-високите температури през септември в България ще бъдат между 30 и 35 градуса, а най-ниските – между 3 и 8 градуса, по-високи ще са температурите по Черноморието. Това съобщи за БТА Красимир Стоев – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология.
По думите му, тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат около нормата, която за равнините е между 18 и 21 градуса, за високите полета – между 15 и 17 градуса, а за планините – между 3 и 8 градуса.
Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските и припланинските райони – от 50 до 80 литра на квадратен метър.
През второто десетдневие температурите ще се повишат и ще бъдат и малко по-високи от обичайните. През повечето дни от периода времето ще е предимно слънчево. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения има около 13 септември и в края на десетдневието, когато се очаква на места ще превали дъжд. Температурите относително ще се понижат.
През третото десетдневие температурите бавно ще се понижават. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с валежи има около 22 септември, 25 септември и през последните дни от периода. През втората половина от периода по високите полета на Западна България ще се образуват първите слани.
Астрономическата справка показва, че в началото на септември слънцето в София изгрява в 6 часа и 51 минути, и залязва в 20 часа и 01 минути. Продължителността на деня е 13 часа и 10 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 23 минути, а залязва в 19.00 часа и 10 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 47 минути.
Фазите на луната през месеца са: на 7 септември – новолуние, на 13 – първа четвърт, на 21 – пълнолуние, а на 29 септември е последна четвърт.
Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред ще намерите на Sinoptik.bg

Още по темата