Румен Радев: Трябва да дадем шанс на парламента да свърши полезна работа

Румен Радев: Трябва да дадем шанс на парламента да свърши полезна работа

Няма определен срок между връчването на първия и втория мандат. Парламентът заработи енергично, българите очакват решения. Трябва да дадем шанс на парламента да свърши полезна работа, за каквато вече има сериозни заявки. Има много стойности предложения, надявам се да има време да бъдат приети. Това каза държавният глава Румен Радев в отговор на въпрос кога ще връчи втория мандат за съставянето на кабинет на „Има такъв народ“.
„Това допълнително време да бъде инвестирано в диалог, да бъде инвестирано в съгласие, така че да намерим консенсуса, така че да има редовно правителство с широка парламентарна подкрепа. Трябва да намерим баланс между необходими промени в законите и съставяне на правителство“, каза още той.
Радев изрази надежда и че парламентарно представените партии и настоящото правителство да намерят сили и да проявят сили за актуализация на бюджета, за да бъдат подкрепени мелионите пенсионери, трудещи се и фирмите изправени пред фалит.
„Несериозно е да се мисли за служебно правителство при положение, че тече процедура“, каза още държавният глава.
„Време е парламентарно представените партии да дадат знак, че са намерили общия диалог, който да ги обедини около ясни принципи и приоритети, защото една безпринципна коалиция може да задълбочи кризата“, подчерта Радев.
Президентът коментира и шпионския скандал и посочи, че това е дълбок пробив в националната сигурност.
Трябва да се направи анализ какви са причините да има такъв пробив, каква е отговорността и какви са мерките. това е работа, която ще вършим със следващото правителство. Този кабинет се провали в гарантирането на сигурността на класифицираната информация.
Днес президентът даде началото на президентската инициатива: „Да засадим дърво, да възродим българската гора“. Инициативата за залесяване ще се осъществява на различни места в цялата страна, с подкрепата на учебни заведения, неправителствени организации и доброволци, два пъти годишно – пролет и есен. Президентът направи обръщение към участниците. Той даде старта на инициативата, като засади бели брези.
Да засадим дърво, да възродим българската гора, не е просто лозунг. Това е начин на възприемане на света, това е начин на живот, защото засаждането на дърво е своеобразен акт на полагане на нов живот“, каза президентът Радев.
Днес осъзнаваме, че ако искаме да имаме чиста вода, въздух, почва и храна, трябва да пазим гората, която ни предпазва от ерозия, от наводнения и от суша, допълни държавният глава. Днес ние показваме, че българинът е съпричастен към своето бъдеще, съпричастен да даде на следващото поколение по-здравословен, по-зелен и по-красив свят. Днес показваме, че продължаваме традицията, подета от 1925 г., наречена Празник на залесяването. Всички млади хора са гарант за това, защото те са бъдещето на България и те днес „залесяват своето и на България бъдеще“, добави още Радев./Dariknews.bg

Още по темата