Дядо от пловдивско село си купи „Калашников“, искал да трепе съседи

Дядо от пловдивско село си купи „Калашников“, искал да трепе съседи

63-годишен мъж от пловдивско село си купи автомат „Калашников“, с който искал да очисти четирима от съседите си. Причина за яростта му била дългогодишна кавга за имоти.
Кандидат-стрелецът бил арестуван, след като е платил за оръжието и така не се стигнало до кървав финал на крамолата. Дядото, чиито инициали са Й.Й., е бил оставен за постоянно в ареста от районния съд в Пловдив, съобщиха от районната прокуратура. Срещу него са повдигнати две обвинения. Едното е, че в периода 30.09.2020 г. – 06.04.2021 г. се е заканил с убийство на четирима мъже и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му. Второто е, че в периода 11.08.2021г. – 26.08.2021г., пак в същото село, е извършил приготовление за убийство на четири лица – мъже, като е набавил за това огнестрелно оръжие – автомат „Калашников“, и боеприпаси за него. До момента по делото е установено, че на 30.09.2020 г. Й.Й. е произвел изстрели по съседна къща. Впоследствие е установено, че е търсил да закупи огнестрелно оръжие. Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив служители от отдел „Криминална полиция“ при ОД на МВР-Пловдив, и служители на ГДБОП, са предприети незабавни действия за предотвратяване на намеренията на обвиняемия да извърши убийство.
Според събраните до момента доказателства в основата на престъпния план на обвиняемия стоял неуреден имотен спор. На 26.08.2021 г. в резултат на професионалната работа на полицейските служители обвиняемият е заловен непосредствено след закупуване на автомата, като за документиране и предотвратяване на престъпната му дейност са използвани различни способи на доказване, включително и специални разузнавателни средства.
На обвиняемия е повдигнато обвинение и с постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан за срок до 72 часа. На 30.08.2021 г. Районният съд в Пловдив е взел мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Й.Й. Определението на съда подлежи на обжалване./Монитор.БГ
 

Още по темата