Петкова опроверга фалшивите новини за спирането на АЕЦ „Козлодуй“

Петкова опроверга фалшивите новини за спирането на АЕЦ „Козлодуй“

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова опроверга фалшивите новини за спирането на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ по време на извънреден брифинг.
„Поводът за тази среща са появилите се в последните няколко дни фалшиви новини за това, че на последния коалиционен съвет премиерът Бойко Борисов едва ли не се е съгласил да бъдат изведени от експлоатация 5-ти и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ и да бъде затворена цялата централа, а не само блокове от 1-ви до 4-ти. Това са опасни фалшиви новини, заяви енергийният министър.
„Това е лъжа, манипулация и сериозна фалшива новина, свързана с един от стратегическите ни обекти в енергетиката“, възмути се тя.
Петкова посочи, че средствата от 56 млн. евро, които са отпуснати на България, са свързани единствено и само с извеждането от експлоатация на блокове от 1-ви ди 4-ти на АЕЦ „Козлодуй“, а финансирането е по целева програма на ЕС за подпомагане извеждането от експлоатация за членки на ЕС. В програмата освен България попадали Литва и Словакия.
„Именно в двата кабинета на премиера Бойко Борисов – сегашния и предходния, успяхме успешно да изпълним проекта за удължаване на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ с още 30 години. По този начин гарантирахме енергийната сигурност на страната за десетилетия напред“, подчерта енергийният министър./Dariknews.bg

Още по темата