До обяд решават дали да се възстановят „зелените коридори“

До обяд решават дали да се възстановят „зелените коридори“


До обяд ще се вземе решение дали могат да се възстановят „зелените коридори“ за ваксиниране срещу COVID-19, защото за различните области по различен начин протичат фазите на ваксиниране. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов пред премиера Бойко Борисов, с когото заедно посетиха болница „Пирогов“. Видео от посещението е публикувано в профила на премиера в социална мрежа. Ваксини за членовете на избирателните комисии се пазят, увери министър Ангелов.

Премиерът Борисов предложи, ако има чакащи, да се пуснат днес „зелените коридори“, ако е възможно, и припомни, че утре в страната ни се очаква да пристигнат още 22 хиляди дози ваксина.

Нова доставка на ваксини – 52 800 дози от производителя „АстраЗенека“, пристигна в България. Половината от доставката ще бъде разпределена при личните лекари, каза пред журналисти директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Ваксините започват да се разпределят веднага по регионалните здравни инспекции. По думите му може да започне ваксиниране на хора, попадащи във фазите първа-четвърта. В понеделник се очакват над 21 хиляди дози от ваксината на „Пфайзер“, допълни той.

Кирилов увери, че от първите две, разрешени за употреба ваксини, се пази за всички втората доза. За ваксината от „АстраЗенека“ са поставени всички налични, като втората доза ще бъде поставяна 10 седмици след първата.

Над 210 хиляди души са ваксинирани досега, посочи председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов. По думите му, когато има насищане, ще се възстановят и зелените коридори.

Още по темата