Мутафчийски обезпокоен от новия щам

Мутафчийски обезпокоен от новия щам

Шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски нарече положителните данни на спад на заболелите от коронавируса „чудесни новини“, но призова към бдителност хората и особено заради настъпването на новия щам на COVID-19.
„Но все пак ние трябва да наблюдаваме и негативните тентендции“, каза той по време на редовния брифинг на здравните власти и посочи, че най-притеснителна е заболеваемостта във Великобритания и Чехия, която се дължи най-вероятно на новия щам. Генералът изнесе данни, според които през пролетта, по време на първата вълна, в болниците на Острова са били настанени 18 хил. души, а в момента те са почти двойно повече – 30 хил.
„Това е един обезпокояващ факт, който не може да бъде пренебрегнат“, заяви Мутафчийски. И добави, че и в Нидерландия се оформят няколко огнища на заразата, които също се причисляват към новия щам. Затова шефът на кризисния щаб за борба с вируса призова българите да бъдат внимателни в спазването на мерките, както досега – маски, дистанция, дезинфекция и избягване на масови събирания.
„Въпреки добрите данни, които бяха очаквани, трябва да бъдем много внимателни и в тази връзка по никакъв начин не трябва да се отслабва бдителността на всеки гражданин“, коментира ген. Мутафчийски.
Според картата на заразата в момента в тъмните цветове попадат две зони – именно Великобритания и Чехия, посочи и доц. Ангел Кунчев. Най-светлите зони са Скандинавието без Швеция и Балканите, което се дължи най-вече на България, добави главният държавен здравен инспектор. Страната ни слезе на 27-мо място по заболеваемост и на 9-то по смъртност в ЕС и общността./ Dariknews.bg

Още по темата