„Янините девет братя“ в „Цари Мали град“

„Янините девет братя“ в „Цари Мали град“


Броени часове остават до 19.30 часа, когато късноантичната крепост „Цари Мали град“ ще бъде огласена от хора на рударите от операта „Янините девет братя“ на Любомир Пипков.

Това е поредната инициатива на директора на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов, при която той и екипът му изнасят на открито свои спектакли. Организира се като първи летен фестивал, наречен „Портал на два свята“, заради невероятната енергия и магия на крепостта „Цари Мали град“ близо до Самоков, която се намира на еднакво разстояние от Черни връх, Мусала и Рилския манастир, уточнява академик Карталов.

Името „Портал на два свята“ не е избрано случайно – директорът на операта иска да съчетае света на древното и славно минало на Самоковския край със света, в който живеем днес. Симеон Пешов, който е председател на фондация „Възраждане на Белчин“ и чиято компания „Главболгарстрой“ е изградила сцената, трибуните и паркинга за колите на публиката, възприема идеята за портала по по-различен начин. За него от едната страна са битките, водили се на „Цари Мали град“ между хунските племена и римските легионери, а от другата  – изкуството, което ще ни представи Софийската опера и балет в рамките на фестивала. Кметът на Самоков Владимир Георгиев смята, че „порталът“ на „Цари Мали град“ се отваря само заради изкуството, а директорът на едноименния музеен комплес „ д-р Веселин Хаджиангелов е на мнение, че световете са повече от два – това са световете на миналото и бъдещето, на доброто и злото, на земния бит и на космическия простор на природата.

Академик Карталов е избрал да открие първия летен фестивал „Портал на два свята“ с операта „Янините девет братя“. Тя е завършена от Любомир Пипков през 1937 година. В нея се усеща силното влияние на бурните събития у нас през 1923-та година и през 1930-е години в Европа, които Пипков има шанса да наблюдава отблизо, учейки композиция във Франция. Той работи върху либретото на Никола Веселинов, което в основата си е една ужасяваща история за ревността и възмездието. Става дума за чудовищното престъпление на най-големия брат на Яна – Георги Грозника, който ревнува до такава степен сестра си от малкия брат – Ангел – резбаря, че му отсича и двете ръце. Действието на операта се развива във втората половина на XIV век, малко преди България да падне под османско владичество. В сюжета на операта се преплетени две истории – на семейството на Яна и на целия български народ. Операта започва с „Разлюляла се е, майно льо, Рилската земя“, защото според описанието на Никола Веселинов Янината къща се намира високо над баирите на Самоков, сгушена в прегръдката на Рилската планина. За това е и толкова подходяща да бъде поставена на сцената на крепостта „Цари мали град“.

„Янините девет братя“ е с европейска значимост и по нищо не отстъпва на операта „Катерина Измайлова“ на Дмитрий Шостакович и на „Замъкът на херцога Синята брада“ на Бела Барток“ – подчерта академик Карталов. Той обърна внимание и на една от уникалните картини в операта – моментът, в който целият народ бяга от чумата, покосила осем от братята не без участието на Георги Грозника.

В рамките на първия летен фестивал в „Цари Мали град“ в неделния ден (30 август) може да гледате операта „Кармен“ от Жорж Бизе. Тя, също, както и всички спектакли в рамките на фестивала, започва от 19.30 часа. В Кармен ще се превъплъти Виолета Радомирска, която ще разкаже историята на циганката, за която любовта и свободата са по-важни от живота, отнет й от ревнивия сержант Хозе.

В четвъртък (3 септември) и петък (4 септември) може да видите балетите „Зорба гъркът“ на Микис Теодоракис и „Кармина Бурана“ по музика на Карл Орф. А следващата събота (5 септември) и неделя (6 септември), както и в понеделника (7 септември) – очаквайте мюзикъла Mamma mia! по музика на Бени Андершон и Бьорн Улвеус.

Ако нямате личен транспорт да се придвижите до „Цари мали град“, след предварителна уговорка може да използвате организирания транспорт на Софийската опера и балет, който тръгва от площад „Александър Невски“.

Още по темата