Главният прокурор на Швейцария подаде оставка заради корупция

Главният прокурор на Швейцария подаде оставка заради корупция


Швейцарският главен прокурор Михаел Лаубер предложи оставката заради свои срещи с президента на ФИФА Джани Инфантино при разследване за корупция във футбола, предаде Асошиейтед прес. 

Джани Инфантино се е намесил в разследването на главната прокуратура на Швейцария по отношение на сключен от него договор за тв права с офшорна компания по времето, когато е работил в европейската централа УЕФА.  През 2016 г. Инфантино е говорил лично с главния прокурор на конфедерацията Михаел Лаубер в опит да прекрати делото, открито малко след избирането на швейцареца за шеф на ФИФА през февруари същата година. Първият му контакт с държавното обвинение бил чрез имейл до прясно избрания по онова време за старши прокурор на кантона Вале Риналдо Арнолд.

Лаубер изгуби поста си и заради контакти в Русия. Негов подчинен се е срещал с бившия заместник-главен прокурор на Русия Саак Карапетян и близката до Кремъл адвокатка Наталия Веселницка, придобила скандална известност с намесата си президентската кампания в САЩ през 2016 г.

Разследването показва, че швейцарските прокурори са летели до Русия със самолета на руската Главна прокуратура след среща с главния прокурор на Русия Чайка на форума в Давос през септември 2015 г., а през 2016 г. швейцарската главна прокуратура е отказала да образува наказателно дело срещу Чайка-младши. Последният е правил вложения в недвижими имоти в Швейцария.

През 2017 г. Лаубер е получил като подарък от руските прокурори толкова голям сервиз, че транспортирането му се е оказало проблем и се е наложило да бъде оставен в швейцарското посолство за няколко месеца. 

Още по темата