Очаква се новите мерки от пакета „Мобилност“ да бъдат публикувани на 31 юли

Очаква се новите мерки от пакета „Мобилност“ да бъдат публикувани на 31 юли


Очаква се новите мерки от пакета „Мобилност“, които бяха приети от Европейския парламент, да бъдат публикувани в официалния вестник на Европейския съюз на 31 юли. Промените засягат автомобилните фирми от международния транспорт от България и още десет европейски държави, които обединиха усилия, за да им се противопоставят.

На среща с превозвачи в Търговище евродепутатът Андрей Новаков обяви, че проблемът е широко дискутиран сред всички български евродепутати. „Ще сезираме висшестоящи инстанции, за да бъдат премахнати част от планираните в пакета „Мобилност“ мерки, за които се знае, че ощетяват сектора в България“, е потвърдил той, съобщават от областната администрация.
Обсъждани са новоприетите мерки в пакета „Мобилност“, както и възникващи проблеми в сектора, свързани с новите правила, разписани в него. Собствениците на автомобилни фирми са отбелязали липсата на професионални шофьори и на нови желаещи, които да обслужват международните курсове, както и отливът от страна на сега работещи водачи на камиони.
Представителите на сектора са споделили и своите притеснения във връзка със сериозните забавяния при преминаване на граничните контролно-пропусквателни пунктове. А и новите мерки, въвеждани от различните страни в Европа срещу разпространението на коронавируса, също затрудняват работата на автомобилните фирми. Няма голяма яснота къде какво се случва и не се знае кое правителство какви промени ще приеме.
Условията, които са разписани в пакета „Мобилност“ са крайно ангажиращи и ще повлияят негативно на бранша в Търговищко, категорични са превозвачите. По техни думи новоприетите мерки ще се отразят дори пагубно за част от фирмите

Още по темата