Проф. Ангелов с указания за противоепидемичните мерки по време на Великденските празници

Проф. Ангелов с указания за противоепидемичните мерки по време на Великденските празници

Здравните власти препоръчаха задължително спазване на дистанция от 1,5 м., носене на маска, редовно проветряване и регулиране на потока в храмовете по време на Цветница и Великденските празници. Това заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов по време не брифинг на здравните власти във връзка с пандемията, предаде репортер на Novini.bg.
Препоръчва се и намаляване на времетраенето на църковните ритуали, както и се препоръчва иконоите да не се целуват. Върбовите клонки – да се раздават извън църквите на всички хора, които желаят да получат на този ден, каза още министърът.
Указанията ще бъдат предоставени и на БПЦ.
Няма особени разлики от миналата година, уточни държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Достъп до храма хората ще имат, ние препоръчваме това да става в моменти, когато няма струпване и при спазване на общите правила, които важат и за навсякъде, подчерта той.
„Продължава намаляване на заболеваемостта в страната. Тя падна под 400 средно за страната от вчера. Надявам се, че тази тенденция ще е устойчива“, заяви държавният здравен инспектор . Той добави, че това ни дава възможност да разхлабим още противоепидемични мерки, но не и да се отпускаме твърде много.
Считано от утре се разрешават групови занятия в образователни и езикови центрове, като се спазва отстоянието, носенето на маски, проветряването и дезинфекцията. От 10 май, със следващата заповед, след като бъде удължена епидемичната обстановка, ще бъдат увеличени присъствените класове, стана ясно от думите на министъра на здравеопазването в оставка.
Проф. Ангелов добави, че се разхлабват следните мерки: „Посещенията на спортни събития на открито се допуска публика от 30% на местата, но не повече от 1000 души на сектор от 24.04. От 1 май ще разрешим влизането в страната да става по три начина – със сертификат за ваксинация, с отрицателен PCR тест или някои конкретни антигенни тестове и документ за преболедуване от COVID-19 не по-рано от шест месеца назад.
Той уточни, че тези начини за влизане са заложени и в изискванията на ЕС. Организираните пътувания – за тях не се предвижда нищо до края на месеца, посочи проф. Ангелов.
Здравният министър в оставка напомни, че още не сме излезли от пандемията и разумът трябва да ни води. /Новини.БГ

Още по темата