Лукашенко отхвърли идеята за нови избори

Лукашенко отхвърли идеята за нови избори


Президентът на Беларус Александър Лукашенко отхвърли идеята за нови избори, въпреки че в страната от една седмица текат протести срещу преизбирането му на власт, а опозицията и международната общност призова за нов вот. 

65-годишният държавен беше преизбран на поста за шести път на 9 август, официалната статистика показа, че той е победител, но според критици резултатите са били фалшифицирани. Лукашенко категорично отхвърли възможността за подмяна на вота на 80% от гласувалите.

Днес в реч пред негови привърженици в Минск той призова да се защити независимостта на Беларус. „Драги приятели, повиках ви тук не за да ме защитавате, а защото за пръв път от четвърт век можете да защитите своята страна и нейната независимост“, каза Лукашенко.

Според него има опит в Беларус да бъде наложено „правителство от чужбина“. Междувременно днес Русия обяви, че е готова да изпрати и военна помощ на Минск, за да се справи с протестите срещу Лукашенко.

Руският държавен глава Владимир Путин и беларуският му колега са се чували по телефона два пъти от вчера насам. Според Лукашенко, срещу страната му се готви преврат от външни сили, без да назовава кои.

Лукашенко твърди, че танкове и самолети на НАТО са разположени на 15 минути от беларуската граница. От Алианса отрекоха обвиненията. В центъра на Минск беше организирана демонстрация в подкрепа на президента, който обеща реформи, ако народът ги поиска. 

Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин междувременно окачестви като фотомонтаж и фалшификация снимки на сръбски военни в Минск, предаде агенция ТАСС, като се позова на пресслужбата на военното ведомство на Сърбия.

По-рано министерството на отбраната в Минск опроверга появили се в социалните мрежи твърдения за присъствие на сръбски наемници на територията на републиката, които са пристигнали в Беларус, за да разгонват протестиращи.

„Девет наши военнослужещи се намират в момента в Беларус, в Брест, където са изолирани на военен полигон и се подготвят за състезанието „Снайперистки рубеж“. Нашите военни пристигнаха в Минск на 10 август с търговски полет, не са се движили из града, а веднага са били превозени на полигона“, заяви сръбският военен министър и нарече „фалшификация“ снимка, на която изглежда, че сръбски военни се движат по улиците на Минск с военен автомобил. Министър Вулин каза, че на снимката се вижда неброниран „Хамър“, с какъвто сръбската армия не разполага. „Това е абсолютна лъжа, пълен монтаж“, каза министърът и подробно анализира фотографията. Според него снимката е била направена преди години на полигона на НАТО в Хохенфелс (Германия), където сръбски военни са участвали в учение по програмата „Партньорство за мир“ и тогава са управлявали подобни транспортни средства.

Относно снимка в Брест, министърът призна, че на нея е заснет сръбският офицер, командващ снайперисткия отбор, Милентий Ристич, който заедно със своя беларуски колега отива на пазар за плодове и сок.

„Абсолютно ясно е, че това е продължение на специалната война срещу армията на Сърбия и срещу върховния главнокомандващ Александър Вучич. Разбира се, че държавата Сърбия по никакъв начин не се меси във вътрешните работи на която и да било друга държава, още по-малко на Беларус. Човекът, който е публикувал снимката, е написал за себе си в Туитър, че е сътрудник на Атлантическия съвет и специалист по борбата с китайската и руската дезинформация. Сега виждате как той се бори и кое тук е дезинформация“, подчерта сръбският военен министър и изрази съжаление, че някои сръбски медии са разпространили тази невярна информация.

Още по темата