Доц. Околийски: COVID-19 днес е по-слаб, но трябва да се спазват мерките

Доц. Околийски: COVID-19 днес е по-слаб, но трябва да се спазват мерките

„Безопасното училище предполага намирането на най – добрия вариант за деца и учители. От една страна е важно да не се загуби връзката, възможността за контакти с връстници и това води до тютюнопушене, желание за ранни сексуални контакти“, заяви пред БНТ доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България.
Средата вкъщи е сигурна, но изолира детето от ранния свят, обясни той.
„Затова трябва училищата да стартират работа, но при спазване на важни мерки – дезинфекция и дистанция. Децата вече трябва да спазват дистанция от метър, метър и половина, да не се скупчват“, каза доц. Околийски.Маските задължително трябва да се носят от деца над 12 години, а от 6 до 11 е препоръчително, съобразно родителите им, поясни той.
В час маски трябва задължително да носят по-възрастните учители, информира още той.
„Дистанционната форма трябва да е в краен случай“, каза доц. Околийски.
Той изрази възмущението си, че българинът наистина вярва в конспиративни теории. Доказателство за това е твърдението, че COVID-19. Това, обясни Околийски, влияе на децата – поведението на родителите е причина и децата да не вярват.
Доц. Михаил Околийски призна, че вирусът е отслабнал, но призна, че трябва да се спазват мерките. Той разказа, че наблюдава хора в София и в другите градове, които носят маските си на брадичката и влизат в магазин или в аптека, с готовност да я вдигнат, ако някой им направи забележка.
Относно това трябва ли да се ваксинираме с противогрипна ваксина, доц. Околийски заяви, че това трябва да се направи. Той напомни, че в България едва около 3-4% се ваксинират, а в Европа има страни, където се достига до 20%,30% или 50%.
По думите на доц. Околийски се очаква от СЗО до края на годината да има ваксина. Руската ваксина, по думите му, не е била подложена на достатъчно изпитания и затова СЗО смята, че няма ваксина.
СЗО смята, че пандемията ще продължи до края на 2021 година, отново съобщи доц. Михаил Околийски./Новините БГ

Още по темата