Почти всички договори в МО са с авансово плащане, разкри

Почти всички договори в МО са с авансово плащане, разкри


Служебният министър на отбраната Георги Панайотов обвини предшественика си на поста и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, че интересите на Министерството на отбраната не са били защитавани, което означава, че това важи и за интересите на държавата.

„Имам много сериозни основания да се съмнявам, че интересите на Министерството на отбраната са били защитавани, съответно интересите на държавата“, каза пред националното радио Панайотов.

Сегашният министър съобщи, че предстои да бъдат оповестени данни от проверки, които са почти завършени. В аванс Георги Панайотов разкри, че около 80-90% от договорите в МО авансово разплатени, като са били извършвани предварителни 100-процентови авансови разплащания.

Панайотов даде пример с договора за изграждане на инфраструктурата за новите самолети F-16 на авиобаза „Граф Игнатиево“, където за близо шест месеца авансово са разплатени над 184 милиона лева.

Още по-смущаващото разкритие на служебния министър е, че под булото на секретността не са правени търгове и конкурси за избор на изпълнител на даден проект или дадена обществена поръчка, а „проектите са раздавани с посочване на дадените фирми“.

Той уточни, че това е ставало както при проектите, съдържащи класифицирана информация, така и при останалите.

Може да се каже, че служебното правителство обяви война на т.нар. ин-хаус поръчки с авансово плащане. Строителният министър Виолета Комитова оспори този механизъм, който се прилага и в други държавни дружества като „Автомагистрали“ и „Държавната консолидационна компания“, като посочи, че това крие огромен инвестиционен риск парите да се изгубят, фирмите да фалират и нищо да не се построи.

Още по темата