Помпео е в Гърция на фона на напрежение с Турция

Помпео е в Гърция на фона на напрежение с Турция


Американският държавен секретар Майк Помпео се срещна днес с гръцкия си колега Никос Дендиас в Солун – първата спирка от петдневната му европейска обиколка, която включва още посещения в Италия, Ватикана и Хърватия, предаде Асошиейтед прес.

Напрежението в Източното Средиземноморие ще бъде главна тема на разговорите по време на двудневната визита на Помпео в Гърция, която включва още посещение на военноморската база в Суда на остров Крит и среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Помпео и Дендиас не направиха изявления след срещата си днес, която е продължила по-малко от час.

Майк Помпео е първият американски държавен секретар, който посещава Солун. Това е второто му посещение в Гърция в рамките на година.

Миналия октомври Помпео посети Атина и подписа ревизирано споразумение за сътрудничество в сферата на отбраната, което предвижда по-засилена съвместна дейност в двустранен план и в рамките на НАТО на три локации в Гърция, както и инфраструктурни и други подобрения в базата Суда на остров Крит.

Мерките за сигурност в Солун са засилени заради визитата на американския държавен секретар. Властите промениха мястото на срещата с Дендиас от съображения за сигурност. Беше предвидено разговорът да се проведе в сградата на местно министерство, но срещата бе преместена в хотел. Тази вечер в града е планиран протест срещу посещението на Помпео.

По време на визитата в Солун американският държавен секретар ще подпише двустранно споразумение в сферата на науката и технологиите и ще се срещне с бизнес лидери от енергийния сектор за разговори относно важността на диверсификацията на енергийните ресурси и инфраструктурните проекти в Гърция. Помпео ще се присъедини и към местната еврейска общност в отбелязването на празника Йом Кипур.

По-късно днес американският държавен секретар ще отпътува към остров Крит, за да посети военноморската база в Суда и ще се срещне утре с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Още по темата