Възхитен съм от идеята за държавна петролна компания, изключителна бизнес находка – О Новини

Възхитен съм от идеята за държавна петролна компания, изключителна бизнес находка – О Новини


Гриша Ганчев: Възхитен съм от идеята за държавна петролна компания, изключителна бизнес находка

Създаването на държавна петролна компания е изключителна бизнес находка. Не знам кой е дал идеята. Някой умен човек, капацитет, е дал съвет на премиера и той го е одобрил. Но съм възхитен. Нека опитат. Хубаво е да се купят концесии в нефтени полета и да се тръгне и на експорт.

Това казва председателят на управителния съвет на веригата „Петрол“ за проекта за нова държавна петролна компания в интервю за „Капитал“.

 
 
 
 

„Всички са се взрели в горивата в момента, но според мен най-големият консуматив в момента в държавата е хлябът. Трябва да се помисли да се направят 2-3 хлебозавода и да се отворят 200 – 300 магазина за хляб, за да могат да се контролират цените. Другото е лекарствата, ние сме най-заболялата нация, не е лошо 400 – 500 държавни аптеки да се отворят.
 
 
 
 
 
И накрая, тъй като горивата все пак са лукс, аз понеже съм селски човек и движа между селски хора в провинцията, ракията им е голям проблем, защото им е скъпа, както и бирата. Да се помисли за малко ракиджийници и пивоварни и магазини за ракия и бира. Защото 30 години се мъчим да развиваме т.нар. пазарно стопанство. Не е лошо сега да се върнем към плановото стопанство. И да направим смес между пазарно и планово стопанство.“, предлага още Ганчев.
 
По думите му това не е работило никъде по света  досега, но ние сме новатори и нашата държава трябва да го опита.

 
 
 
 
 

Според Ганчев  100 бензиностанции да се построят е малко. Добре  да се спрат на 150 – 160, за да покрият цялата държава. „Дано да са се присетили, че трябва да спретнат и една рафинерия. Има много незастроени морски терени, не с капацитета на „Нефтохим“ от 12 млн. тона, а например за 5-6 млн. Хубаво е да се помисли и да се купят концесии в нефтени полета и да се тръгне и на експорт. Защото мощта на една държава се равнява на мощта на световни конгломерати като Shell, British Petroleum и т.н. Така ще се вдигне и БВП.“, казва още Ганчев.

 
 
 
 

Цената която ще бъде платена за това начинание според  Ганчев може да се прогнозира – „150 бензиностанции по 1 млн. евро са 150 млн. евро. Рафинерията – примерно около 2 млрд. долара. Нефтените находища са по договорка.“  По думите му първи хора у нас имат контакти в арабските държави и много лесно ще могат да платят подобна концесия.
 
 
 
 Ганчев припомня, че до 1990 г. са се търгували 4 млрд. литра бензин и дизел през бензиностанции, поради демографския срив в момента се търгуват общо 3 млрд. литра, от които 500 млн. литра бензин, същото количество автогаз и 2 млрд. литра е дизелът, но 2.5 млрд. литра минават през бензиностанции. 3300 бензиностанции са регистрирани и работят в момента в държавата, т.е. 63 хил. литра на обект на месец. При себестойност, данъци и преки разходи без финансови брутната печалба на бензиностанция на месец е 1720 лв., или 20 640 лв. годишно.

 
 
 
 
 

Той коментира още, че ако държавата е решила да строи бензиностанции трябва да предвиди, че  ваденето на разрешенията за строеж отнема между година – година и половина. „А ако решат да купуват, като видяхте как излизат сметките, ще ги затрупат. От общо 3300 поне 3000 ще се предложат. Предлагане има, дори в малките градчета не е само по една бензиностанция“.

 
 
 
 

Бизнесменът прогнозира, че  заради идеята държавната петролна компания да се финансира с банкови кредити ще накара търговските банки да се отдръпнат да финансират частните компании, защото няма да са в час какви ще са действията на държавната компания и ще е трудно да се прогнозира частния бизнес.

 
 
 
 

Припомняме, че в началото на седмицата политическия анализатор Осман Октай коментира пред Фрог Нюз, че държавата се готви да изгради новото си начинание и бъдещата петролна компания използвайки именно активите и ресурсите на „Петрол“.

 
Фрог нюз

Още по темата