Проф. Балтов: Коронавирусът е създаден с лабораторна намеса

Проф. Балтов: Коронавирусът е създаден с лабораторна намеса

Коронавирусът не е прост грип. Виждаме, че той не се поддава на нищо, свързано с вирусологията в момента. За мен това е един „тунингован вирус“, т.е. има някакъв лабораторен принос за създаването му, заяви в ефира на „Здравей, България“ директорът на „Пирогов“ проф.д-р Асен Балтов.
„Всички, познати досега коронавируси са изчезвали и заразите им са спирали“, отбеляза той.
Проф. Балтов каза още, че капацитетът на „Пирогов“ за пациенти с коронавирус е запълнен.
„В рамките на последната седмица има двойно нарастване на случаите на пациенти с COVID-19, 68 случая, от които четирима са в реанимация в тежко състояние. За съжаление не можем да поемаме повече пациенти. В крайна сметка ние не лекуваме само коронавирус. „Пирогов“ поема изключително тежкия травматизъм на София и на страната“, посочи специалистът.
Той каза, че най-вероятно предстои отварянето на нови допълнителни отделения и увери, че в лечебното заведение има достатъчно лекари.
„Те обаче са изключително уморени. Това са шест месеца постоянен труд. За съжаление много малко са доброволците, които влизат в отделенията за коронавирус“, посочи още директорът на болницата.
Проф. Балтов отбеляза, че се обмисля отново пред болницата да бъдат поставени два фургона за тестване на потенциално заразени с коронавирус. В момента в двора на лечебното заведение действа само един.
„Притеснен съм от това как колегите ми работят и именно върху това трябва да се фокусираме. През последните два месеца сякаш всички се отпуснаха и бяха по-спокойни. Решиха, че коронавирусът е отминал. Виждате обаче, че това не е така. От началото на месец октомври постепенно случаите нарастнаха, но това от своя страна не доведе до мобилизиране на медиците, работещи в системата“, коментира още проф. Асен Балтов.
Той подчерта, че това е един от по-големите проблеми на медиците, тъй като има случаи, които не могат да бъдат прихванати от PCR  тестове.
Според проф. Балтов тези хора са опасни за здравната система.
Директорът на „Пирогов“ бе категоричен, че трябва да се наблегне на най-важните мерки в момента. Според него, медиците, които работят в COVID отделения са по-защитени, защото са по-добре екипирани и знаят, че са в опасна среда.
„Останалите колеги, които работят в другите отделения, за съжаление са се поотпуснали и не взимат достатъчно сериозни мерки. Според мен те трябва да носят по-сигурни маски – както пациентите, така и всички, които ги обслужват“, препоръча проф. Балтов.
Трябва ли да бъдат затегнати мерките в страната
Проф. Асен Балтов е на мнение, че локалното ограничение в момента е най-ефективно и не е необходимо национално затягане на мерките.
Специалистът посочи, че е получил информация за провеждане на панаир в Търговище. Според него именно той е причината за бум на заразените в областта. Такъв се забелязва в последните дни в Сливен.
„Много по-отговорно е на места да се вземат определени мерки. Министърът си върши много добре работата. Директорът на местното РЗИ е един от хората, който трябва да определя мерките за областта. Все пак РЗИ налага контрола. В някои градове мерките се спазват, в други не, ние няма как да знаем къде точно се случва това“, каза проф. Балтов и подчерта, че има нужда от засилване на контрола и самоконтрола.
Проф. Балтов пожела кураж на колегите си за професионалния им празник и изрази увереност, че заедно ще преборят пандемията./ Вести БГ

Още по темата