Деца танцуват кючек в народни носии, гневни реакции

Деца танцуват кючек в народни носии, гневни реакции

Видео с ученици, които танцуват кючек на училищен празник, скандализира социалните мрежи.
На кадрите се вижда как малки възпитаници на учебното заведение танцуват на етно ритми на училищната сцена, а зад тях има украса за 24-и май.
Случаят породи редица гневни коментари в интернет, а директорът на ОУ „Добри Войников“ в Каменар твърди, че е имало концерт, но на друга дата, а танците не са били част от програмата, разказва NOVA.
Видеото се появява в социалните мрежи преди няколко дни, а с него се появяват и редица негативни коментари в интернет.
Екипът на телевизията потърси директора на основното училище Емилия Дончева. Тя разказа, че въпросното видео е заснето след края на тържество, което е било на 3 юни.
„Концертът имаше официална част, която изцяло покрива съдържанието и тематиката, свързана с един от най-светлите празници в българския календар. В края на концерта, след като е свършил, децата се превъзбудиха, може би от музиката, от песните и поискаха нещо още, да потанцуват, да поиграят. По тяхно желание пуснахме тяхна музика, те си избраха. Едната песен беше от поп-фолка, другата, доколкото помня е диско“, обясни директорът пред „Здравей, България“.
В училището се обучават около 150 ученици. Всички те са от ромски произход.
„Действително е много трудно да се работи с етноса. Липсата на образователна мотивация основно провокира понякога ние да проявяваме толерантност към тях“, посочи Дончева.
Притесненията на директора обаче са, че в интернет е разпространено единствено това видео.
„Тази неофициална част, която е чисто забавление, само за учениците, не влиза в сценария на училищното тържество. Няма нищо антибългарско, нищо целенасочено, което да опошли светлия празник“, категоричен е директорът на училището.
Дончева дори смята, че видеото е пуснато  целенасочено, за да я злепостави.
„Факт е, че не се разпространява нищо от официалната част на нашия концерт. Ние не допуснахме външни лица – стари, бивши ученици, родители, които да присъстват. Впоследствие видяхме едно стъкло, което е счупено в коридора и, предполагам, че някои от тези ученици са се почувствали разсърдени и са решили да си отмъстят“, заключи тя./Вести.БГ

Още по темата